in

V8 Supercars 2012 – Gold Coast 600 Highlights

De Gold Coast 600 is, naast de race op Bathurst, een van de meest populaire races op de V8 Supercars kalender. Zoals gewoonlijk telt het weekend twee races, één op zaterdag en één op zondag. Beide races gaan over 102 ronden, of 300 kilometer. Doordat de races zo lang zijn moet iedere V8 Supercars coureur een internationale coureur zoeken als co-driver, de co-driver moet minimaal 34 ronden rijden tijdens de race.

Dit jaar stonden er twee Nederlanders aan de start van de Gold Coast 600, Jeroen Bleekemolen en Peter Kox. Jeroen was co-driver van Shane van Gisbergen en Peter was co-driver van James Moffat. De internationale rijders begonnen de race op zaterdag, maar de beginfase verliep bepaald niet zonder problemen. Bij de eerste startpoging kwam James Hinchcliffe slecht van zijn plek waardoor zijn auto werd geraakt door Simon Pagenaud, Vitantonio Liuzzi en Ricky Taylor. Laatstgenoemde rolde zijn Holden Commodore ook nog eens op zijn dak.

Bij de herstart verliep het niet veel beter, ditmaal kwam Nicolas Minassian niet van zijn plek en werd zijn Kelly Racing-Commodore geraakt door Franck Montagny. Dit zorde voor wederom een rode vlag en wederom een herstart, gelukkig ging het de derde keer wel goed. Mika Salo leidde lange tijd met de Ford Performance-Falcon, na de pitstop nam Will Davison het stuur over van Salo en al in diens eerste ronde belandde de auto in de muur. Whincup en Bourdais stonden de leiding vervolgens niet meer af. Jeroen Bleekemolen eindigde keurig als 10e!

De race op zondag eindigde zoals hij eigenlijk op zaterdag ook had moeten eindigen, met Mika Salo en Will Davidson in duel met Sebastian Bourdais en Jamie Whincup. Door een interventie van de Safety Car werd het nog wel erg spannend, maar de Triple Eight Engineering Holden wist uiteindelijk de Ford Performance Racing Ford niet te passeren. Het laatste treetje op het podium werd bezet door Mark Winterbottom en Will Power.
Jeroen Bleekemolen liet ook in de tweede race zien dat hij met iedere raceauto uit de voeten kan, lange tijd bezette hij de zesde plek en kon hij prima meekomen in het V8 Supercars veld. Na de pitstop viel de auto terug tot de 17e plaats maar Shane van Gisbergen kon uiteindelijk nog 8 plaatsen goed maken waardoor het duo als negende over de streep kwam. Met twee Top 10 klasseringen kan Jeroen Bleekemolen terugkijken op een geslaagd debuut in de V8 Supercars.