in

De vijf meest geheime prototypes van Porsche

Porsche heeft weer een nieuwe aflevering gemaakt voor hun Top 5-serie, ditmaal krijgen we vijf geheime prototypes te zien. Lange niet alle prototypes die fabrikanten bouwen worden in productie genomen. Vaak zijn het studiemodellen om een designrichting te bepalen en soms komt een project gewoon niet van de grond.

Op nummer 5 in deze video vinden we de Porsche 984, een studiemodel voor een compacte, lichtgewicht en aerodynamische roadster. Het moest een kleine en relatief goedkope roadster worden in de prijsklasse van $14.000, ontworpen voor een jonge en sportieve doelgroep. De verkoopcrisis in combinatie met de sterk dalende dollar, maakten een vroeg einde aan de Porsche 984.

De Porsche Cayenne Cabrio staat op nummer 4 en dat is een prototype waarvan we blij zijn dat hij vroegtijdig is gestorven. Een Porsche die van ons wel in productie had mogen gaan is de Porsche 911 Speedster Clubsport en die vinden we op nummer 3 in deze video. In totaal werden er drie prototypes gemaakt, waarvan dit witte exemplaar de laatste was. Porsche koos voor een klein transparant plexiglas scherm en de hele cabine werd afgedekt met een ultralichte kap die via geïntegreerde scharnieren kon worden geopend. Een passagiersstoel was aanwezig, maar is nutteloos in de Clubsport-configuratie omdat deze onder de kap ligt.

Op nummer 2 vinden we de Porsche Panamericana, ontworpen door de Nederlander Harm Lagaay samen met Steve Murkett en Ulrich Bez. De Panamericana werd uiteindelijk gebouwd als een geschenk voor de 80e verjaardag van Ferry Porsche, maar werd nooit in productie genomen.

De nummer 1 in deze video over geheime prototypes van Porsche is een rollend chassis van de 918 Spyder. Dit prototype diende in 2012 als proof of concept voor de uiteindelijke 918 Spyder. Een handvol journalisten mocht proeven aan de toekomstige hypercar van Porsche op het testcircuit in Weissach, lang voordat de productieauto gereed was.

Video: Vijf geheime prototypes van Porsche

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Rijtest-van-de-Audi-E-Tron-GT-Concept

Testrit door LA met de Audi E-Tron GT Concept

Ferrari-F40

Petrolicious – Ferrari F40