in

Volkswagen ID.R verbreekt elektrisch ronderecord Nordschleife

Een dikke maand geleden begon Volkswagen Motorsport met testen op de Nürburgring Nordschleife, om zich voor te bereiken op een recordpoging. Het doel; het elektrische ronderecord van de NIO EP9. Vandaag kunnen we melden dat de Volkswagen ID.R in zijn doel is geslaagd, met een tijd van 6:05.336 minuten was de raceauto maar liefst 40 seconden sneller dan de EP9.

Helemaal eerlijk is de vergelijking natuurlijk niet, de NIO EP9 is een straatauto terwijl de Volkswagen ID.R een volbloed raceauto is. Oorspronkelijk werd de raceauto ontwikkeld om de Pikes Peak Hillclimb te veroveren, dat lukte in 2018 toen Romain Dumas zestien seconden van Sebastien Loeb’s record in de 208 T16 wist te rijden. Daarop besloot Volkswagen Motorsport dat de Nürburgring Nordschleife het volgende doel zou zijn van de ID.R.

De auto werd aerodynamisch geoptimaliseerd voor het beroemde circuit in de Eifel, wat wil zeggen een andere voorspoiler, vloer en achtervleugel die minder downforce genereren dan nodig was voor Pikes Peak. De ophanging werd ook afgestemd op het asfalt van de Nürburgring en tijdens de testdag had men een tweede chassis paraat om de uren optimaal te benutten. Kortom, kosten noch moeite werden gespaard.

Dat het record van de NIO EP9 aan flarden is gereden, is dus geen verrassing. Waar wij vooral benieuwd naar waren, was het verschil met de Porsche 919 Hybrid Evo. Die blijkt dus nog eens 46 seconden sneller te zijn dan deze Volkswagen. Wat het all time record van Porsche nog maar eens in perspectief zet.

Video: Volkswagen ID.R elektrisch ronderecord Nordschleife

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ferrari Monza SP1

Ferrari Monza SP1 gespot in Londen

Bestuurder M2 Competition verstijft tijdens slip

Bestuurder BMW M2 Competition verstijft tijdens slip