in

Wat heeft de Ioniq 5 van Hyundai te bieden?

Het Koreaanse Hyundai (wat moderniteit betekent) heeft het submerk Ioniq geïntroduceerd en het bijzondere is dat onder deze naam alleen volledig elektrische modellen worden gefabriceerd. De aftrap van het submerk komt in de vorm van de Ioniq 5 en het is al bekend dat deze er vanaf de buitenkant zeer opvallend uitziet. In dit artikel gaann we het daarom eens hebben over wat je nog meer mag verwachten.

Het interieur

Op het gebied van interieur mag je bij de Ioniq 5 van Hyundai vooral verwachten dat het minimalistisch is en een beetje aanvoelt alsof de auto uit de toekomst komt. Wat meteen opvalt is het enorme scherm op het dashboard, het is groot genoeg om er comfortabel een wedstrijd uit de jupiler pro league op te kijken. Of dat ook zal kunnen is nog niet bekend, maar wat we al wel weten is dat het scherm is opgesplitst in twee delen, waarbij het rechterdeel is bedoeld voor infotainment, waarmee je bijvoorbeeld kan bellen, navigeren en naar muziek luisteren.

Tussen de stoel van de bestuurder en die van de bijrijder zit geen middenconsole, maar alleen twee bekerhouders en een grote opberglade die ongeveer 15 cm naar voren of naar achter kunnen worden geschoven. De stoelen zelf zijn een stuk dunner dan die in andere modellen van Hyundai en daardoor hebben de passagiers op de achterbank een stuk meer beenruimte. Als er geen passagiers op de achterbank zitten, kunnen de stoelen aan de voorkant zo versteld worden dat ze bijna helemaal plat liggen.

De batterij

De nieuwe Hyundai Ioniq 5 is verkrijgbaar met twee verschillende opties voor de batterij. Het standaardmodel komt met een 58kWh-batterij en het Long Range-model wordt geleverd met een 72,6kWh-batterij. De verwachting is dat de laatste 295 kilometer kan afleggen op een enkele laadbeurt.

Om de batterij op te laden kan je de snelste openbare laders van 350 kWh gebruiken en dat betekent dat het minder dan 20 minuten duurt om de batterij van 10% naar 80% te laden. In de praktijk komt dat erop neer dat je met 5 minuten laden weer 95 kilometer kan rijden.

Op de achterbank van de auto zit een stopcontact, dat 3,6 kWh vermogen levert en gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een laptop, telefoon of elektrische fiets op te laden.

Veiligheid

Rijden in de Ioniq 5 wordt zo veilig mogelijk gemaakt, zo is de auto bijvoorbeeld uitgerust met voetgangersdetectie die ervoor zorgt dat de auto automatisch afremt wanneer er een voetganger wordt gedetecteerd. Op die manier kan een aanrijding worden voorkomen of kan de impact worden verkleind.

Ook de koplampen gaan automatisch aan als het donker wordt en zo ben je altijd goed zichtbaar voor ander verkeer. Tot slot heeft de auto ook een geavanceerde cruise control optie die op de snelweg zelf bijstuurt en afremt.

Duurzaamheid

Als je een elektrische auto koopt, dan ben je bewust bezig met duurzaam rijden en bij de Ioniq 5 gaat de duurzaamheid nog wat verder dan de motor. Bijna alle aanraakpunten in het interieur zijn gemaakt van duurzaam geproduceerde materialen zoals gerecyclede PET-flessen en boven op de auto zit een zonnedak waarmee de accu kan worden opgeladen.

Video: Wat heeft de Ioniq 5 van Hyundai te bieden?

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Chris Harris test de nieuwe BMW M3

Chris Harris test de nieuwe BMW M3 Competition

Romain Grosjean legt het verschilt uit tussen F1 & IndyCar

Romain Grosjean legt het verschilt uit tussen F1 & IndyCar