in

Wat is een brandstoffilter en wanneer moet je die vervangen?

Vrijwel iedereen met een rijbewijs heeft ook een auto. Het maakt niet uit of het een goedkoop model is of een luxe model. Het doel blijft hetzelfde: jou van A naar B brengen. Maar je kent de verhalen wel dat mensen zeggen dat een auto geld kost en dat klopt. Naast dat je betaald voor wegenbelasting, benzine of diesel of stroom en verzekering, moet je ook betalen voor onderhoud.

Onderhoud:

De kosten voor onderhoud zijn afhankelijk van wat voor soort auto je hebt, hoe oud de auto is en hoeveel kilometers je ermee rijdt. Als je de auto puur voor boodschappen gebruikt dan liggen die kosten veel lager dan wanneer je dagelijks 100 km voor je werk rijdt.

Een andere factor die invloed heeft op de kosten is wie het onderhoud uitvoert. Ga je naar een merk garage dan betaal je het hoogste tarief, goedkoper is een merkloze garage in jouw eigen stad of dorp. Maar misschien ken je wel een vriend of vriendin die in het weekend sleutelt aan auto’s.

Zelf onderhoud uitvoeren:

Het allergoedkoopste is natuurlijk dat je zelf het onderhoud uitvoert aan jouw auto. Op internet is veel informatie te vinden wanneer en hoe je onderdelen moet vervangen. Nou is het wel zo dat met de auto’s van tegenwoordig dit steeds lastiger wordt. Onderhoud aan een Toyota Starlet uit de jaren ’90 is anders dat dan van een Renault Megané uit 2018.

Brandstoffilter:

Een brandstoffilter
Brandstoffilter afbeelding – autodoc.be

Het verwisselen van olie, vervangen van ruitenwissers, bijvullen remvloeistof, banden op juiste spanning zetten, dat is allemaal niet zo moeilijk. Daarnaast is het ook merkbaar wanneer het nodig is. Want als je strepen krijgt, tja dan zijn de ruitenwissers op.

Maar het vervangen van filters is een ander verhaal. Dit merk je niet altijd. De brandstoffilter is een onderdeel dat verstopt zit onder de auto. Hoe klein het onderdeel ook oogt, het is zeer belangrijk. Het zorgt ervoor dat de onzuiverheden uit de brandstof worden gehaald voordat deze verbrand wordt.

Wanneer moet je de brandstoffilter vervangen:

In het onderhoudsboekje van de auto kan je lezen wanneer het brandstoffilter vervangen moet worden. Breng je de auto naar de garage dan zullen die dit preventief bij een bepaalde kilometerstand doen. Het is namelijk beter om te voorkomen dat een brandstoffilter verstopt raakt.

De kenmerken van een defecte brandstoffilter:

Elke keer dat jij de auto gebruikt worden er liters benzine of diesel door het filter gepompt. Maar na een tijdje zal er steeds meer vuil achterblijven, totdat er nauwelijks brandstof meer doorheen kan.

Het resultaat is dan dat de motor minder brandstof krijgt. Hierdoor zal de auto minder goed presteren, de brandstofpomp moet harder werken en slijt daardoor sneller, de auto start soms wel of soms niet en er wordt juist meer brandstof verbruikt.

Bij sommige auto’s gaat er een lampje branden als er niet voldoende brandstof in de injectoren komt. Maar het algemene kenmerk is dus dat de auto niet blij is om aan het werk te gaan, een soort van ochtendhumeur.

Wat kost een brandstoffilter:

Gelukkig kost een nieuwe brandstoffilter niet zoveel wanneer je deze online koopt. Je moet denken aan rond de 20-30 euro. De meeste kosten zitten hem in de arbeid en dit verschilt weer per auto.

Houd er wel rekening mee dat je werkt met brandstof. Veiligheid staat voorop, voor jou en de auto.

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Dodge Charger versus Dodge RAM

Dragrace: Dodge Charger vs Dodge RAM

Top-10 Concept Cars

Top 10 Concept Cars 2023