in

Wat is een kilometerverzekering?

Ben je toe aan nieuwe autoverzekering, dan kun je kiezen uit drie soorten autoverzekeringen; een WA-verzekering, een WA beperkt casco verzekering en een All risk-verzekering. In zijn algemeenheid geldt hoe beter de dekking, hoe hoger de premie. Maar wat nou als je een mooie nieuwe auto hebt, waar je nauwelijks mee rijdt? Is zo’n All risk-verzekering dan niet erg duur? Ja, tenzij je zoekt naar een zogenaamde ‘kilometerverzekering’ .

Wat is een kilometerverzekering?

Bij een zogenaamde kilometerverzekering bepaal je voor aanvang van de verzekering het aantal kilometers dat er per jaar gereden wordt. Stel, je verwacht maar 5.000 kilometer te rijden in één jaar, dan is jouw premie lager dan iemand die 15.000 kilometer per jaar verwacht te rijden. Want minder kilometers betekent minder kans op schade.

Aan het einde van het jaar wordt er dan gecontroleerd of de verzekering in de juiste staffel zit wat betreft het aantal kilometers. Wanneer dit niet het geval is wordt de verzekering in de juiste kilometragestaffel geplaatst.

Krijg je geld terug als je minder gereden hebt?

Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen die een vorm van kilometerverzekering hanteren. De opzet is vaak hetzelfde; hoe minder kilometers je maakt, hoe minder je betaalt. Er zit echter wel verschil in de jaarlijkse afrekening. Uiteraard moet er bijbetaald worden als er meer kilometers zijn gereden dan opgegeven, maar wat als je minder kilometers hebt gereden? Bij de betere autoverzekeringen krijg je daadwerkelijk het verschil terugbetaald, maar dit doen lang niet alle verzekeringsmaatschappijen. Zorg dus dat je zoekt naar een goedkope autoverzekering die een deel van de premie terugbetaald als je minder kilometers gereden hebt.

Is er een maximum aantal kilometers aan verbonden?

Een kilometerverzekering is vooral geschikt voor autobezitters die jaarlijks tussen de 1.000 en 10.000 kilometer rijden. Over het algemeen ligt de grens van een kilometerverzekering op max. 25.000 km per jaar. Daarboven wordt een vlak tarief ingesteld en hoeft er niet mee bijbetaald te worden voor extra km’s.

Zoals altijd is het belangrijk om onderzoek te doen en verschillende autoverzekeringen te vergelijken.

author avatar
Advertorial

Reageer op deze video

Rijtest van de Lamborghini Aventador Ultimae

Rijtest van de Lamborghini Aventador Ultimae

Bestuurder heeft geen idee hoe een handbak werkt

Bestuurder heeft geen idee hoe een handbak met koppeling werkt