in

Weleens een Diesel Runaway gezien?

Vandaag kwamen we een video tegen van een ‘Diesel Runaway’, het lijkt op een enorme burnout maar dat is het zeker niet. Diesel runaway is een fenomeen waarbij dieselmotoren op hol slaan, steeds meer toeren gaan draaien en zichzelf letterlijk opstoken.

Dit fenomeen heeft diverse oorzaken, maar het resultaat is dat er carterolie in het inlaatspruitstuk komt waardoor de motor op carterolie gaat lopen. Het contact uitzetten heeft dan ook geen enkele zin en de motor gaat net zo lang door totdat alle olie is verbrand, maar de kans is groter dat je motorblok dan al uit elkaar is geklapt.

Mocht dit fenomeen optreden dan kun je met een handgeschakelde versnellingsbak de motor in de hoogste versnelling zetten en de koppeling op laten komen, hierdoor slaat de motor af. Mocht je een automaat hebben dan kun je proberen de luchtinlaat te blokkeren, of een brandblusser erop los laten. En anders, hard wegrennen en van de show genieten.

Video: Diesel Runaway

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Supersprint SLS AMG is oorverdovend luid!

Supersprint SLS AMG is oorverdovend luid!

Red Bull Racing Uitgelachen in Jerez

Red Bull Racing Uitgelachen in Jerez