in

WSR 2012 – Robin Frijns pakt wederom een Titel

Robin Frijns heeft afgelopen weekend wederom een titel op zijn naam geschreven, na in 2010 het Formule BMW kampioenschap gewonnen te hebben won hij in 2011 het Formule Renault 2.0 kampioenschap en in 2012 dus het World Series by Renault kampioenschap. Hij is de eerste coureur in de geschiedenis die deze kampioenschappen achter elkaar en als rookie wint.

Een groot gedeelte van het seizoen ging Robin Frijns aan de leiding, voor Jules Bianchi en Sam Bird. Echter een slecht weekeinde in Paul Ricard zorgde ervoor dat Jules Bianchi met een kleine voorsprong vertrok naar de laatste race op het Circuit de Catalunya in Barcelona. Robin Frijns moest in de achtervolging en deed tijdens de eerste race al gelijk goede zaken. Bij de start verloor Bianchi vier plaatsten en kwam zodoende achter Robin Frijns te liggen op plek 4. Vervolgens ging Kevin Magnussen, de zoon van, voorbij aan de Fransman die nu op plek 5 lag.

RedBull rijder Da Costa won uiteindelijk de race voor Bird en Frijns. Achter dit drietal was het Bianchi die toch voor een inhaalactie ging bij Magnussen, dit liep verkeerd af voor de Fransman die hierdoor terugviel naar de zevende positie. Door deze domme actie kwam Frijns weer aan de leiding van het kampioenschap met 4 punten voorsprong op Bianchi. De race op zondag zou allesbepalend zijn!

Op zondag was het wederom Da Costa die een flinke voorsprong nam, gevolgd door Aleshin, Vaino, Frijns, Bianchi en Magnussen. Zolang Frijns voor Bianchi rijdt is er geen vuiltje aan de lucht, maar ineens plaatst Bianchi een inhaalmanoeuvre aan het einde van het rechte stuk. De Tech 1 coureur gaat de Nederlander voorbij maar die laat het er niet bij zitten. Frijns schiet in een gat wat Bianchi open laat maar wat er misschien niet echt is. Samen duiken ze de bocht in waarbij de auto’s elkaar licht raken, Bianchi wordt naar buiten gedrukt en komt in de grindbak terecht en valt uit. Frijns rijdt kan door, verliest twee plaatsen en is “under investigation” bij de stewards maar het maakt allemaal niets meer uit. Zolang Bianchi geen punten pakt heeft Frijns de titel.

Uiteindelijk zou Frijns nog 25 seconden straf krijgen voor zijn actie maar dit heeft geen gevolgen voor het kampioenschap. De jonge Nederlander mag binnenkort testen met het Sauber F1 Team en krijgt als cadeautje van Red Bull ook een test in de Red Bull F1.

Highlights van beide races en de ontknoping van het kampioenschap vind je hieronder.