in

WTCC 2014 – Ook Podium op Spa-Francorchamps voor Coronel

Hij keek er het hele seizoen al naar uit, de WTCC races op het circuit van Spa-Francorchamps. Naast het feit dat de Belgische omloop een prachtig circuit is voelt Spa toch een beetje als een thuisrace voor Tom Coronel. Nergens anders wilde de Nederlander zo graag op het podium staan als in Spa, en dat is gelukt.

De compensatiegewichten bleven hetzelfde als het vorige raceweekend, 60 kg voor de Citroën C-Elysée, 20 kg voor de Chevrolet’s en Honda’s en geen compensatiegewicht voor Lada. Ondanks dit extra gewicht wisten de Citroën-bolides gewoon weer de top 3 op te eisen in de kwalificatie, Muller voor Loeb en Lopez. Hugo Valente volgde op 1.1 seconden van Muller in zijn Campos Chevrolet en Gabriele Tarquini moest met zijn Honda Civic WTCC zelfs 1.5 seconden toegeven.
Coronel strandde in Q2 op een achtste plek, maar dankzij een gridstraf van Tiago Monteire werd dit de zevende startpositie in race 1 en de derde startpositie in race 2.

De eerste race op Spa-Francorchamps viel ten prooi aan Yvan Muller, de Fransman had een goede start en liep gelijk uit op zijn teamgenoten. Loen en Lopez vochten een verbeten duel uit waarbij Lopen uiteindelijke de tweede positie van de negenvoudig rallykampioen over nam. Gianni Morbidelli kwam als vierde over de finish en publiekslieveling Tom Coronel werkte zich op van plek zeven naar vijf.
De jonge Valente startte in de eerste race op een vierde positie maar hield zijn Chevrolet niet binnen de track limits en kreeg daarvoor een drive-through penalty, wat ervoor zorgde dat hij als 12e over de streep kwam.

Bij de start van de tweede WTCC-race op Spa-Francorchamps verschalkte Coronel gelijk Tiago Monteiro en Gianni Morbidelli. Negen ronden lang de leiding vast houden op het snelle circuit van Spa, het leek onmogelijk en het was onmogelijk. De Citroën’s zijn nog steeds beresterk en na zes rondjes sloten Jose Maria Lopez en Yvan Muller al aan bij de leidende Coronel. Eén ronde later passeerde beide Citroën-coureurs de Roal-Motorsport-coureur en er was niets wat Coronel kon doen. De Citroën’s zijn gewoon nog steeds 2 seconden sneller dan de rest van het veld. Desalniettemin was Tom uitermate tevreden met zijn derde plek, hij staat nu zesde in het kampioenschap met 99 punten. Vlak achter Tarquini  die 105 punten heeft en Monteiro die 125 punten heeft.

Lopez staat nog steeds bovenaan in het World Touring Car Championship met 255 punten, Muller volgt met 216 en Loeb met 190.

Video: WTCC Highlights Spa-Francorchamps

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

De Fantastische Garage van James Glickenhaus

De Fantastische Collectie van James Glickenhaus

Rhys Millen Promoot Rallycross in Washington DC

Rhys Millen Promoot Rallycross in Washington DC