in

Zelf veren kopen en vervangen

De ophanging van een auto is bepalend voor de wegligging. Het zorgt ervoor dat de oneffenheden uit de weg worden geabsorbeerd en nauwelijks gevoeld worden door de inzittenden van het voertuig. Het is de bedoeling dat carrosserie stil blijft, terwijl het wiel op en neer beweegt om de schokken op te vangen.

Er zijn veel verschillende soorten schokdempers en veren. Zo heb je sportveren om de rijhoogte iets te verminderen, luchtvering om de auto extreem te laten zakken, bladveren onder vooral oudere Amerikaanse auto’s, maar tegenwoordig zijn de meeste auto’s uitgerust met schroefveren.

Bijna elke fabrikant bouwt zijn eigen vering in zijn voertuig, maar naar verloop van tijd kan het voorkomen dat veren breken, scheuren, of hun kracht verliezen. Hierdoor werkt de schokdemper niet naar behoren en wordt deze te zwaar belast.

Als je overgaat tot het vervangen van een veer is het gebruikelijk beide veren op de voor- of achteras te vervangen, omdat nieuwe veren veel stugger zijn. Als je er zeker van wil zijn dat er geen verschil is doe je er verstandig aan om alle vier de veren tegelijk te vervangen. Er zijn veel merken die veren producen voor auto’s, een daarvan is RIDEX.

RIDEX is sinds 2016 een grote speler op de Europese. Men begon met 1.200 items in de catalogus, maar vandaag de dag staan er meer dan 19.500 spiraalveren van Ridex in de catalogus. Sinds dit jaar is er ook een eigen submerk voor aftermarket onderdelen, genaamd RIDEX REMAN. Dit zijn gereviseerde auto-onderdelen van gerenommeerde fabrikanten die dezelfde specificaties hebben als nieuwe en 30% goedkoper zijn. Tegenwoordig heeft het bedrijf 12.000 m² aan opslagcapaciteit, waardoor het mogelijk is om meer dan 1 miljoen componenten op te slaan en te versturen naar elk deel van Europa.

Mocht je willen weten hoe je zelf de veren van jouw auto kunt vervangen, er staan op internet diverse tutorials. Het is geen moeilijke klus, maar je hebt wel speciaal gereedschap nodig om de veren te kunnen vervangen. Met  veerspanners, ook wel veerklemmen genoemd, kun je de veren veilig monteren en deze zijn te koop voor een paar tientjes.

In de video hieronder wordt uitgelegd welk gereedschap je nodig hebt en hoe je de taak zelf kunt uitvoeren.

Video: Zelf veren kopen en vervangen

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Richard Hammond test de nieuwe Ford Mustang Mach 1

Richard Hammond test de nieuwe Ford Mustang Mach 1

Hennessey Venom F5

Hennessey Venom F5 krijgt 1817 pk en top van 500 km/h