in

Zie de Ferrari P80/C in actie

Er zijn meerdere one-off Ferrari-projecten, maar de nieuwe P80/C overtreft ze allemaal. Ferrari had bijna vier jaar nodig om deze unieke circuitauto te ontwikkelen, langer dan iedere andere one-off.

De basis wordt gevormd door de Ferrari 488 GT3-raceauto, waarvan de wielbasis 5% werd vergroot. Het koetswerk van de P80/C is volledig gemaakt van koolstofvezel, maar alleen de onderdelen met strikt technische functies zijn kaal gebleven, de rest is gespoten in een heldere Rosso Vero. De ontwerpers hebben gekozen voor een lage, wigvormige voorkant met een prominente splitter onder de voorbumper en een S-Duct in de motorkap.

De cockpit zit genesteld tussen vier enorme wielkasten, met achter de deuren flinke luchtinlaten voor de intercoolers. De motorkap heeft een reeks aluminium lamellen en iets verder naar achteren zien we een kleine én een grote spoiler op de kont van de Ferrari P80/C. De grote spoiler is overigens te verwijderen zodat de auto in zijn puurste vorm tentoongesteld kan worden. Het achteraanzicht wordt gedomineerd door een complexe diffuser en twee dikke uitlaatpijpen.

Het feit dat de P80/C niet aan een reglement hoeft te voldoen, had een grote invloed op de auto. De aerodynamica is 5% efficiënter dan de carrosserie van de 488 GT3 en doordat er geen restricties zijn qua vermogen kan de 3.9-liter twin turbo V8-motor eindelijk zijn ware potentie tonen. Ferrari heeft geen technische specificaties bekendgemaakt, maar in de video horen we van testrijder Alessandro Pier Guidi dat de P80/C krachtiger is dan een 488 GT3.

De Ferrari P80/C zal verscheept worden naar zijn eigenaar in Hong Kong, bekend op Instagram onder de naam Mr Tk.

Video: De Ferrari P80/C in actie

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Binnenkant Pirelli F1 band

Zo ziet de binnenkant van een Pirelli F1-band eruit

Suv op autotransporter raakt viaduct

SUV bovenop autotransporter kopt viaduct