Dat een Anti Lag Systeem enorme knallen en vlammen produceert weten we allemaal, maar hoe werkt dit systeem nou eigenlijk? In onderstaande video wordt de werking van het Anti Lag Systeem uitgelegd, begeleid door een compilatie van knallende en vuurspuwende turbomonsters.
Mocht je je niet kunnen concentreren op de Engelse uitleg in de video en afgeleid worden door wat er op de achtergrond gebeurd, dan volgt hier een korte uitleg afkomstig van Tuning-gids.
“Turbolag (ook wel turbogat genoemd) is de tijd die nodig is om de turbine door uitlaatgassen op te laten spoelen naar zijn effectieve werkgebied. Zonder ALS treedt er turbolag op want als je van het gas gaat daalt het toerental van de motor en dus ook het toerental van de turbine. Als je vervolgens weer op het gas gaat duurt het even voordat de turbine weer in zijn effectieve werkgebied is.
Dankzij een Anti Lag Systeem blijft de turbo op toeren na het gas lossen en valt dus niet snel terug in toeren. Dit gebeurt door lucht langs een bijna gesloten gasklep door het motorblok heen te laten stromen (of langs het motorblok in een apart kanaal). Vervolgens wordt de ontsteking vertraagd, zodat de lucht/brandstof mix ná het motorblok in de uitlaat terecht komt en daar pas ontsteekt. De voordelen zijn duidelijk: afhankelijk van de ALS instelling blijft de turbo op de juiste toeren/druk en pikt deze bij gas erop gelijk weer op.”
Anti Lag heeft dus als grootste voordeel dat je altijd over dat enorme turbovermogen beschikt, maar er zitten logischerwijs ook nadelen aan die gigantische knallen en vlammen. Voor een dagelijkse auto is het niet aan te raden, naast het feit dat je iedereen in de buurt de stuipen op het lijf jaagt krijgen de turbo, uitlaat en kleppen te maken met enorme krachten wat de levensduur aanzienlijk verkort.