in

1948 Norman Timbs Special Review

Wij hadden nog nooit van de Norman Timbs Special gehoord, totdat we dit artikel lazen op Jalopnik. De Timbs Special zoals je hem hierboven ziet is een volledige gerestaureerde streamliner uit 1948, maar een aantal jaar geleden stond de auto nog weg te branden op een schroothoop in de Californische woestijn.

Norman Timbs was een Amerikaanse autotechnicus die werkte voor Tucker Automobiles. Later in zijn carrière richtte Norman zich op het maken Indy 500-raceauto’s, die de Great American Race meerdere malen wonnen, en midden jaren ’40 begon hij met het ontwerpen van zijn eigen auto, de Timbs Special.

Van begin tot eind kostte het Timbs meer dan drie jaar om de auto te voltooien. Het begon allemaal op zijn tekentafel met een aantal schetsen, gevolgd door verschillende kleimodellen. Norman werd geïnspireerd door de Duitse streamliner-modellen van voor de tweede wereldoorlog en toen hij het ontwerp naar zijn smaak geperfectioneerd had, werd het tijd om de Timbs Special daadwerkelijk te gaan bouwen.

Het chassis werd gemaakt van buizen die werden gebruikt in vliegtuigen en de aluminium carrosserie werd met de hand gevormd. Afgezien van een motorkap is de carrosserie geheel naadloos, er zijn geen deuren, geen spiegels, geen kofferbak, niets mocht de gestroomlijnde body verstoren.

Achter de bestuurder en passagier, onder de enorm lange motorkap, ligt een Buick V8 die in staat was om de 1.000 kg zware auto naar bijna 200 km/h te accelereren. Omdat de motorkap te groot was om alleen te openen, installeerde Norman een hydraulisch mechanisme waardoor je met een druk op de knop bij de motor, het reservewiel of de benzinetank kunt.

De geschiedenis van de auto is tot midden jaren ’50 bekend, wat er daarna mee gebeurd is weet niemand maar waarschijnlijk werd hij achtergelaten op de schoothoop totdat hij in 2002 werd ontdekt. De Timbs Special werd tijdens de Petersen Museum Classic Car Auction verkocht aan Gary Cerveny die vervolgens aan een grondige restauratie begon. Doordat de Timbs Special in de woestijn stond was er nauwelijks sprake van roest, 90 procent van de body was nog intact.

Timbs Special in de woestijn

In 2010 toonde Gary de gerestaureerde Timbs Special aan het publiek tijdens Amelia Island Concours. Gespoten in een diep wijnrode lak met gouden vlokken won de roadster de RM Auctions Trophy voor Best Open Car. Een bekroning op het harde werk van Gary en zijn team, die deze one-off-a-kind weer tot leven bracht.

Video: 1948 Norman Timbs Special Review

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Audi A4 V8 Quattro

Audi A4 B8 is omgebouwd tot een widebody V8 Quattro

Koenigsegg Regera

Jay Leno’s Garage – Koenigsegg Regera