in

Analyse van Verstappen, Vettel & Ricciardo incident

We hebben al kunnen horen hoe de hoofdrolspelers erover denken, nu is het tijd om te luisteren naar de analyse van Sky Sports. Voormalig Formule 1-coureur en DTM-kampioen Paul di Resta staat bij de SkyPad om zijn visie te geven op het incident tussen Verstappen en Vettel, en vervolgens het incident tussen Vettel en Ricciardo.

Een keihard oordeel wordt er niet geveld in onderstaande video en dat geeft gelijk de complexiteit van de situatie aan. Er bestaat geen regel die zwart op wit beschrijft wat er moet gebeuren als een coureur een bocht afsnijd. Ja, “drivers gaining an advantage by leaving the track” worden onderzocht maar wat is nou precies dat “gaining an advantage?

Lewis Hamilton sneed eveneens bocht 1 af en zei in de persconferentie: “Ik had (erna) een enorme flat spot op mijn band… Ik lag eerste toen ik de bocht indook, en ik lag nog steeds eerste toen ik eruit kwam, dus nee ik had geen voordeel“. Max verklaarde ongeveer hetzelfde na afloop: “Vettel zat achter mij, niet naast mij, en toen ik de baan weer op kwam zat hij op dezelfde afstand achter mij“.

Max heeft hierin gelijk, hij en Hamilton verklaren ongeveer hetzelfde over het afsnijden van bocht 1, maar alleen de Nederlander werd bestraft. Dat is het lastige aan dit soort situaties die niet zwart op wit staan maar beoordeeld moeten worden door een groep mensen. De ene keer wordt er geen straf uitgedeeld, een volgende keer misschien weer wel. Dat is oneerlijk en lastig te begrijpen.

Dit is ook deels te wijten aan het ontwerp van de huidige circuits, als je een fout maakt als coureur kun je altijd nog de uitloopstrook nemen. Lag er in de eerste bocht een grindbak dan zouden zowel Hamilton als Verstappen dusdanig zijn afgeremd dat er geen twijfel bestond over enig voordeel. Wie een fout maakt wordt afgestraft, of dat leuk is is een tweede, maar eerlijk is het wel.

Video: Analyse van Verstappen, Vettel & Ricciardo incident

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

video-vol-brullende-v8-motoren-750x420

Een video vol brullende V8-motoren

mexico-grand-prix-highlights-750x420

Formule 1 2016 – Mexican Grand Prix Highlights