in

Audi 90 Quattro IMSA GTO op Goodwood FOS

Audi bracht één van hun meest succesvolle racewagens mee naar het Goodwood Festival of Speed; de Audi 90 Quattro IMSA.

In 1988 race Audi met een 200 Quattro Trans-Am in de Amerikaanse Trans-Am Series. Van de dertien races won Audi er acht waardoor Hurley Haywood en de Duitse fabrikant kampioen werden. Voor 1989 werden alle auto’s met vierwielaandrijving verbannen uit de Trans-Am series en dus verhuisde Audi naar het IMSA GT Championship, waarvoor de nog sterkere Audi 90 Quattro IMSA GTO werd ontworpen.

Om op zijn minst het silhouet van de straatauto te behouden, schreven de regels voor dat het dak afkomstig moest zijn van het productiemodel. De rest van de carrosserie van de IMSA-racer was gemaakt van lichtgewicht carbon met daaronder een buizenchassis. Audi bracht aanzienlijk veel tijd door in de windtunnel om de aerodynamica van de 90 Quattro IMSA GTO te perfectioneren, resulterend in een geoptimaliseerde voorbumper en achtervleugel.

De lichte maar krachtige 2.2-liter vijfcilinder turbomotor voorzag de 90 Quattro IMSA GTO van 720 pk. In combinatie met Audi’s beroemde vierwielaandrijving was de raceauto haast onverslaanbaar. Audi won zeven van de twaalf races waaraan de auto deelnam, maar doordat het team pas in de vierde ronde van het IMSA GT Championship instroomde was de achterstand te groot om de titel binnen te slepen.

Eind 1989 werd de Audi 90 Quattro IMSA GTO alweer aan de kant geschoven. De directie besloot dat de volledige focus op het DTM-kampioenschap moest komen te liggen en met succes, de Audi V8 Quattro DTM werd direct kampioen.

Video: Audi 90 Quattro IMSA GTO op Goodwood FOS

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Aston Martin Valkyrie op Silverstone

Aston Martin Valkyrie voor het eerst rijdend te zien

De snelste pitstop ooit in F1 is van Red Bull Racing

De snelste pitstop ooit in F1 is van Red Bull Racing