in

Audi A1 quattro vs Original Audi Quattro

Tegenwoordig is iedere Audi verkrijgbaar met quatto-aandrijving, van de Audi A1 Quattro tot aan de Audi R8 V10 Quattro. De originele Audi quattro was het eerste Audi-model voor op de weg met vierwielaandrijving die in serie werd geproduceerd. In hoeverre wint de technologische ontwikkeling het van traditie?

We beginnen even bij het het begin. In maart 1980 werd de Audi quattro Coupé, een sportcoupé met turbomotor en vierwielaandrijving, op het Autosalon van Genève voor de eerste keer gepresenteerd en door de journalisten als een ware sensatie ontvangen. De originele motor, een 2.1-liter vijfcilinder Turbo, leverde 200 pk maar dit vermogen zou bij de laatste urquattro stijgen tot 220 pk. Het gewicht van de auto schommelde rond de 1300 kg en de 0-100 sprint duurde bij de laatste versie 6.1 seconden.

Dan de nieuwste quattro, de Audi A1 Quattro is een 256 pk sterk bommetje van 1300 kg. Onder de motorkap ligt een 2 liter TFSI motor die zijn vermogen naar het Quattro systeem stuurt middels een handgeschakelde 6-bak. Honderd kilometer per uur wordt vanuit stilstand bereikt in 5.7 sec en de topsnelheid is 257 km/h.

In onderstaande video worden beide auto’s getest en wordt er met beide auto’s een tijd neergezet op het circuit. Tot slot komt er ook nog een Group B Quattro op visite voor een drag race tegen de Audi A1 Quattro.

Video: Audi A1 quattro vs Original Audi Quattro

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Bestuurder krijgt bezoekje van Karma

Bestuurder krijgt bezoekje van Karma

2013 SRT Viper GTS vs 1997 Dodge Viper GTS

2013 SRT Viper GTS vs 1997 Dodge Viper GTS