in

Audi’s meest geheimzinnige raceauto op Goodwood

Vijftien jaar lang werd het bestaan van de Audi RS 002 ontkent, maar sinds enkele jaren staat de auto tentoongesteld in het museum in Ingolstadt en wordt hij ingezet tijdens demonstraties. Dit is de meest geheimzinnige en misschien wel de zeldzaamste raceauto ooit van Audi.

De Group S-auto van Audi werd in 1985 in het geheim gebouwd in opdracht van Roland Gumpert, manager van Audi’s rallyteam in de jaren ’80. Audi-topman Ferdinand Piëch wist van het bestaan af maar wilde dat het project binnenskamers bleef, de raad van bestuur mocht hier niets te weten over komen. Er werden slechts twee exemplaren gebouwd, maar Gumpert was slim genoeg om maar één exemplaar aan Piëch te tonen.

Naast dit project werkte het team van Gumpert ook in het geheim aan een middenmotor-uitvoering van de Group B Quattro, om te kunnen concurreren met de nieuwe rallyauto’s van Peugeot en Lancia. Tijdens een besloten test wordt het team echter ontdekt en een Oostenrijkse krant publiceert foto’s van de prototypes. De raad van bestuur was op zijn zachts gezegd niet blij met de ontdekking van een Audi met middenmotor en beval Piëch het project direct te stoppen.

De Group B-auto’s met middenmotor werden vernietigd en ook die ene Group S-auto waarvan Piëch het bestaan wist moest worden ontmanteld. Zo gezegd zo gedaan, maar in 2000 dook ineens een Audi RS 002 Group S-op, met slechts 12 kilometer op de teller. Het is het geheime exemplaar dat Roland Gumpert destijds in een andere faciliteit had verstopt.

Omdat Audi nu open kaart speelt over deze zeldzame rallyauto zijn de specs onlangs officieel naar buiten gebracht. De 2.1-liter vijfcilinder turbomotor is goed voor 700 pk en de topsnelheid wordt geschat op 300 km/h. De auto weegt slechts 1000 kg en is maar 102 cm hoog.

Tijdens het Goodwood Festival of Speed werd deze zeldzame Audi RS002 aan het publiek getoond, een rallyauto die eigenlijk niet meer had moeten bestaan.

Video: Audi RS 002

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Op de Rollenbank - Maserati GranTurismo

Op de Rollenbank – Maserati GranTurismo

Lamborghini-Drift-afrit

Lamborghini-bestuurder weet hoe hij een afrit moet nemen