in

Ben Collins test de iconische Lister Storm GT

De Lister Storm GT is een raceauto die werd geproduceerd door het Britse automerk Lister Cars eind jaren 90. De GT was een doorontwikkeling van de Lister Storm GTS, die in 1995 zijn debuut maakte op Le Mans en van ’95 tot ’98 racete in de GT1-klasse van de BPR Global GT Series en het FIA GT Championship.

Ontwikkeling en Ontwerp

De Lister Storm GT werd specifiek ontwikkeld om te kunnen concurreren in de GT-racecategorie, die eind jaren 90 zeer populair was. Lister besloot om de GT te bouwen rond de originele Storm, maar met aanzienlijke aanpassingen om te voldoen aan de eisen van de GT-reglementen. De auto werd aangedreven door een enorme 7,0-liter V12-motor van Jaguar, dezelfde motor die ook werd gebruikt in de Jaguar XJR-9. Deze motor leverde 610 pk en 790 Nm koppel waarmee de Lister Storm tot een van de meest krachtige auto’s op de grid behoorde.

Het chassis en de aerodynamica van de Storm GT werden verder verfijnd om concurrerend te zijn met rivalen zoals de Dodge Viper, Ferrari 550, Diablo GTR en Porsche 991 GT2. De auto had een koolstofvezel body om het gewicht laag te houden (1.100 kg) en werd voorzien van verbeterde ophanging en remmen.

Racecarrière

De racecarrière van de Lister Storm GT was gemengd, met enkele hoogtepunten maar ook  teleurstellingen. De auto maakte zijn debuut in de 1999 FIA GT Championship en één jaar later won de auto zelfs dit prestigieuze kampioenschap met coureurs Julian Bailey en Jamie Campbell-Walter. Tot en met 2003 zou de Lister mee blijven doen en regelmatig op het podium eindigen, maar daarna had de auto moeite om te concurreren met de meer geavanceerde en beter gefinancierde teams.

Latere Jaren en Erfgoed

In 2005 verdween de Lister Storm GT langzaam van het toneel. Desondanks bleef de auto een cultstatus behouden onder liefhebbers van endurance-racing en fans van iconische racewagens, mede door games als Gran Turismo en Forza Motorsport. In totaal werden slechts zes exemplaren van de raceauto gebouwd en daardoor is de Lister Storm GT tegenwoordig een zeldzame en begeerde klassieker.

In onderstaande video mag Ben Collins, die vooral bekend is als The Stig in Top Gear, de raceauto testen op het circuit van Silverstone.

Video: Ben Collins test de iconische Lister Storm GT

auteur avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....
Hyundai

Private lease blijft aan populariteit winnen onder consumenten

Hummer H2 vs Suzuki Jimny

Hummer H2 vs Suzuki Jimny dragrace