in

Bestuurder zit achterin om Active Lane Control te testen

Het Oostenrijkse Vanishing Point heeft de lat heel hoog gelegd wat betreft stunts met zelfrijdende auto’s. Er zijn meerdere auto’s op de markt met Adaptive Cruise Control en Active Lane control, in theorie kunnen deze auto’s zelf rijden op de snelweg maar in het geval van bijvoorbeeld de Mercedes-Benz S500 moet je nog wel je handen aan het stuur houden, of een blikje eraan hangen.

Bij de Infiniti Q50 is dit niet nodig, sterker nog je kunt gewoon achterin gaan zitten en de Ininiti rijdt rustiger verder. Dat is precies wat een redacteur van Vanishing Point deed… Wat behoorlijk verrassend is dat beide systemen niet gekoppeld zijn aan sensoren die meten of er iemand op de stoel zit of dat de veiligheidsgordel van de bestuurder in gebruik is. Op deze manier lok je dit soort stunts natuurlijk uit, en er zijn genoeg waaghalzen die willen kijken wat er allemaal mogelijk is.

Komende jaren zullen behoorlijk interessant worden vanuit een juridisch oogpunt, in hoeverre mag een auto zichzelf namelijk besturen, en wat als een bestuurder gedronken heeft maar de auto rijdt zelf naar huis, en wie is er verantwoordelijk bij een ongeluk? Allemaal situaties waarover nagedacht moet worden en dit moet wellicht sneller gebeuren dan verwacht, getuige onderstaande video.

Video: Bestuurder zit achterin om Active Lane Control te testen

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Track Battle: Wint de M5 nu wel van een GT-R

Track Battle: Wint de M5 nu wel van een GT-R

Opel Kadett C Coupé V8 GT/R is de dikste Kadett ooit

Opel Kadett C Coupé V8 GT/R is de dikste Kadett ooit