in

Blond Drive – Gaz M14 Chaika

Het is alweer drie maanden geleden sinds de laatste aflevering van Blond Drive hier op Autostrada.TV. We frissen je geheugen nog even op, Blond Drive is de autoshow van Russisch Playboy model Irina Olhovskaya. Irinia test en beoordeelt auto’s met een dikke knipoog en een vleugje Russische humor.

In eerdere afleveringen testte ze een Lamborghini Gallardo en een Mercedes-Benz G500, vandaag krijgen we een echte Russische auto te zien: de Gaz M14 Chaika. De M14 Chaika werd gelanceerd in 1977, onder de motorkap vinden we een 5.5 liter V8 met 207 pk, niet bijzonder veel voor een auto van bijna 2600 kg. De topsnelheid van de auto bedraagt 158 km/h en de rit naar 100 kilometer per uur duurt 15 seconden.

De GAZ-14, zoals de auto ook wel genoemd wordt, is waarschijnlijk de beste luxury sedan die de Sovjet Unie ooit geproduceerd heeft. Doordat de auto veel werd gebruikt door KGB agenten zit het sleutelgat halverwege de deur, op deze manier konden KGB agenten de deuren makkelijk openen als ze kruipend naar de auto toe moesten.

Eind 1988 stopte de productie van de Gaz M14 Chaika, toenmalig president Gorbachev besloot dat alle blauwdrukken vernietigd moesten worden zodat de auto nooit meer gemaakt zou worden. Er kleven dus nogal wat bijzondere verhalen aan deze auto, check snel de video van Irinia om te zien of zij nog iets bijzonders weet te melden.

Video: Blond Drive – Gaz M14 Chaika

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

V8 Supercars 2012 - Winton Motor Raceway Highlights

V8 Supercars 2012 – Winton Motor Raceway Highlights

NASCAR Sprint Cup 2012 - Brad Keselowski Grijpt Titel op Homestead

NASCAR 2012 – Brad Keselowski grijpt titel op Homestead