in

BMW Classic laat de zeldzame BMW M3 GTR zien

Diep in de opslagruimte van BMW Classic staat een originele BMW M3 GTR. Een zeldzame machine want er zijn er slechts 10 van gemaakt. Speciaal voor deze aflevering van Inside BMW Classic wordt de E46 M3 GTR voor de camera getrokken.

De auto kwam tot leven in februari 2001 en was de eerste M3 in de geschiedenis met een V8-motor. De enige reden dat de BMW M3 GTR gemaakt werd, was om te voldoen aan de FIA-homologatieregels die verplichten dat elk voertuig waarmee wordt geracet ook moet worden geproduceerd als straatauto. Omdat de raceauto een V8 nodig had, moest de straatauto dat ook hebben.

De destijds €250.000 euro kostende straatauto beschikt over 380 pk en een handgeschakelde zesversnellingsbak in combinatie met een dubbele schijfkoppeling. Veel carrosseriepanelen werden gemaakt van koolstofvezel, zoals het dak, de voor- en achterbumper, de achtervleugel en de hood vents. Ook de achterbank, radio, airco en elektrische ramen werden verwijderd om gewicht te besparen. Met succes, want de BMW M3 GTR weegt ondanks de V8-motor slechts 1.350 kg.

De racevariant van de E46 M3 GTR was in 2001 zeer succesvol in de American Le Mans Series (ALMS), ingeschreven door Schnitzer Motorsport, en won het GT-kampioenschap. Wegens reglementswijzigingen besloot BMW in 2003 de ALMS te verlaten en met de door Schnitzer Motorsport gerunde M3 GTR’s deel te nemen aan de 24 uur van Nürburgring. Met succes, in 2004 en 2005 werd een 1-2 behaald, evenals klassenwinst in de 24 uur Spa in 2004.

Terug naar het straatmodel, dat is een echte homologatiespecial van onschatbare waarde. Of er nog steeds 10 exemplaren bestaan is niet bekend, maar BMW Classic heeft er in ieder geval één en die zien we in onderstaande video.

Video: BMW Classic laat de zeldzame BMW M3 GTR zien

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Op de Rollenbank - Audi 90 2.0

Op de Rollenbank – Audi 90 2.0

Dutch Focus ST Crash Nürburgring

Dutch Focus ST Crasht op de Nürburgring