in

BMW Classis toont de enige BMW E36 M3 Compact

Om te concurreren met enkele hot hatches, besloot BMW midden jaren ’90 om een compact-versie te maken van de E36. De 323ti was de snelste uitvoering van de BMW E36 Compact die je als consument kon kopen, maar BMW bouwde ook een M3 Compact. BMW wilde namelijk onderzoeken of er een markt was voor een compacte auto die de essentie van de M3 behield maar tegen een lagere prijs.

Ondanks de kleine proporties van de auto, gooide BMW gewoon een S50B32-zescilindermotor voorin die 321 pk produceerde. Daarnaast werd de M3 Compact op een stevig dieet gezet en kreeg Recaro-kuipstoelen, Alcantara-bekleding en een rolbeugel. Alles bij elkaar was de M3 Compact daardoor 150 kg lichter dan een M3 Coupé.

Aan de buitenkant had de M3 Compact specifieke aanpassingen zoals een M-pakket, bestaande uit een andere voorbumper, zijspiegels, achterbumper en kofferbakklep met kleine spoiler. Tevens kreeg de BMW E36 M3 Compact de kenmerkende vier uitlaatpijpen, tegenwoordig standaard op een M-auto maar dit exemplaar kreeg ze als allereerste BMW ooit!

Hoewel de BMW E36 M3 Compact veelbelovend was en positief werd ontvangen, besloot BMW uiteindelijk het model niet in productie te nemen. De redenen hiervoor waren onder meer de zorgen over de positionering binnen de markt en het potentiële effect op de exclusiviteit en waarde van de reguliere M3.

Als de auto ooit in serieproductie was gegaan, hadden de ingenieurs waarschijnlijk het vermogen moeten terugschroeven om de rijeigenschappen te verbeteren. Door de compacte afmetingen en het lage gewicht werd tijdens testritten al snel duidelijk dat de 321 pk sterke M3 Compact een auto was die alleen aan ervaren bestuurders kon worden overgelaten. De kont was namelijk nogal licht en wilde graag een andere kant op dan rechtdoor, wanneer het gaspedaal ingetrapt werd.

Het enige exemplaar is nu in beheer van BMW Group Classic. In deze video gaan Marc en Benny langs een aantal exemplaren van de E36 Compact, zoals de 318Ti, 323Ti en tot slot het prototype van de M3.

Wil je meer video’s zien van dit model, bekijk dan de pagina met E36 video’s.

Video: BMW Classis toont de enige BMW E36 M3 Compact

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ferrari Monza vs McLaren Elva vs Aston Martin Speedster

Ferrari Monza vs McLaren Elva vs Aston Martin Speedster

De Motorsport Crashes van week 19

De Motorsport Crashes van week 19