in

BMW E36 Judd V8 van wijlen Georg Plasa ging hard op Goodwood

Het Goodwood Festival of Speed ligt alweer een tijdje achter ons, maar we willen jullie toch nog even deze video laten zien. Dit is namelijk de beroemde BMW E36 Judd V8 van Georg Plasa, die helaas stierf in een tragisch ongeluk met zijn tweede BMW, de 134 Judd, tijdens een Italiaanse hillclimb-race in 2011.

Deze E36 begon zijn hillclimb-carrière als een BMW 320i, die door Georg jarenlang werd geperfectioneerd en gemodificeerd. Het eindresultaat was een in de windtunnel ontwikkelde raceauto met een Judd 3.4-liter V8-motor, een motor die ook te vinden was in Le Mans-prototypes en ongeveer 560 pk bij 10.000 tpm produceert. Dankzij het gebruik van lichtgewicht componenten weegt de BMW slechts 895 kilogram.

Na zijn dood was er zeer veel belangstelling voor Plasa’s E36, de familie verkocht uiteindelijk de raceauto aan de oprichter van KW Suspensions, tevens een goede vriend van Georg. Vele jaren later besloten Georg’s familie, vrienden en teamleden om de E36 raceklaar te maken, zodat hij kon deelnemen aan het Goodwood Festival of Speed 2018.

Jörg Weidinger, hillclimb-coureur en Plasa’s vriend, deed met de BMW E36 Judd V8 mee aan de Shootout-wedstrijd. Geen saaie demonstratie maar een all-out aanval op de snelste tijd, net zoals Georg dat gedaan zou hebben. Uiteindelijk klokte Jörg een derde tijd met de BMW, achter twee elektrische auto’s was het de snelste benzineauto.

Video: BMW E36 Judd V8 op Goodwood

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Nissan R34 GT-R Skyline detailing

Nissan Skyline R34 GT-R krijgt een wasbeurt

Lamborghini Centenario op Nederlandse platen

Dit is de enige Lamborghini Centenario op Nederlandse platen