in

BMW-motor in nieuwe Supra levert meer vermogen dan opgegeven

Dat de nieuwe Toyota Supra in samenwerking met BMW is ontwikkeld weten we allemaal. Qua uiterlijk zijn de sportauto’s compleet verschillend, maar de Supra beschikt over dezelfde 3.0-liter zes-in-lijn twin-scroll turbomotor als in de BMW Z4 M40i. Dat wil zeggen dat er 335 pk en 500 Nm koppel voorhanden is, wat via dezelfde 8-traps automatische transmissie als in de Z4 naar de achterwielen gaat.

De mensen bij Car Throttle kregen van Toyota een exemplaar te leen en namen de Supra mee voor zijn eerste rollenbanktest in Europa. Het resultaat van de meting was 376 pk en 558 Nm koppel, ruim boven fabrieksopgave.

Op zich is het niet zo verrassend dat motoren in de praktijk meer vermogen leveren dan opgegeven. Fabrikanten willen namelijk geen flater slaan als tijdens dit soort tests blijkt dat er minder pk’s aanwezig zijn. Echter is 40 pk extra wel bijzonder veel. Toyota schijnt dan ook nog wat gesleuteld te hebben aan de B58-motor.

De Supra Mk5 lijkt net als zijn voorganger een geliefde auto te worden bij tuners. Daar heeft Toyota tijdens de ontwikkeling overigens al rekening mee gehouden en de BMW-motor kan schijnbaar makkelijk 450 pk aan. Mocht dat niet genoeg zijn, kun je natuurlijk altijd een 2JZ in de nieuwe Supra hangen.

Video: Toyota Supra rollenbanktest

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Verstappen reageert op uitspraak FIA

Verstappen reageert op “No further action” uitspraak FIA

Ferrari F12 crasht op Chinese snelweg

Ferrari F12 crasht op Chinese snelweg