in

BRM V16 F1-motor weer tot leven gewekt

Al tientallen jaren moeten motoren in de Formule 1 voldoen aan een specifieke set reglementen. Maar dit was niet altijd het geval, in de beginjaren van de koningsklasse konden fabrikanten nog experimenten met inhoud, aantal cilinders en turbo- of superchargers.

De British Racing Motors (BRM) V16 is zo’n motor. Een 135-graden zestiencilinder met een inhoud van 1,5-liter en goed voor 600 pk in combinatie met een supercharger. BRM gaat drie ‘continuation modellen’ bouwen van de 1950 Type 15 V16 F1-auto en dus moeten er ook nieuwe motoren gebouwd worden.

In de video zien we een originele V16-motor op de testbank, productienummer 2. Dit exemplaar heeft sinds 1999 niet meer gelopen omdat voormalig BRM-coureur Jose-Froilan Gonzalez iets te veel toeren maakte tijdens het 50-jarig jubileum van BRM op Silverstone.

De uit 36.000 onderdelen bestaande motor werd door het team van BRM gereviseerd en behaalde op de testbank een vermogen van 550 pk bij 10.000 tpm. Uiteindelijk moeten de nieuwe V16’s doortrekken tot 12.000 tpm, maar engineer Martin Smith wilde dit blok niet gelijk tot het uiterste pushen. Deze originele motor dient namelijk als leerschool om meer te weten konden komen over de unieke V16.

Er bestaat nog één compleet originele BRM Type 15 V16 F1-auto en die wordt gekoesterd als een museumstuk en komt nauwelijks buiten. De drie ‘continuation modellen’ worden gebouwd op originele, ongebruikte chassisnummers uit 1950, maar zijn verder uitgerust met nieuwe onderdelen.

Video: BRM V16 F1-motor weer tot leven gewekt

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Auto accu kopen

Welke auto accu heeft u nodig?

Volkswagen Golf R Variant gespot

Volkswagen Golf R Variant gespot