in

Bugatti Chiron Pur Sport is beter in bochten

Fabrikanten doen er tegenwoordig alles aan om van één model zoveel mogelijk uitvoeringen te maken. Neem de Bugatti Chiron, naast de standaarduitvoering is er de Chiron Super Sport 300+, die 490 km/h haalt in een rechte lijn, en nu komt de Franse fabrikant met de Chiron Pur Sport, die weer beter is in de bochten.

Natuurlijk zijn beide modellen gelimiteerd en extreem hoog geprijsd. Van de Chiron Pur Sport worden 60 exemplaren gemaakt die af te halen zijn voor $3,55 miljoen dollar per stuk! Of de Pur Sport meer is dan een Chiron met een vleugeltje, vertellen we je hieronder.

Volgens Bugatti is de Chiron Pur Sport een volle 50 kg lichter dan de normale Chiron. Dat is te danken aan enkele gewichtsbesparende onderdelen. Zo zijn de wielen gemaakt van magnesium, de remklauwen deels van titanium, evenals de 3D-geprinte einddemper. Omdat er geen actieve achtervleugel is heeft men de hydraulica daarvan verwijderd, wat ook weer 10 kg scheelt. Uiteindelijk weegt de Chiron Pur Sport nog altijd 1.950 kg, maar goed hij is wel lichter dan voorheen.

Omdat er iets minder gewicht is konden de Bugatti-ingenieurs de ophanging voor de Pur Sport verbeteren. De dempers zijn opnieuw afgesteld en de veren vooraan zijn 65 procent stijver, de achterveren 33 procent stijver. De Michelin Pilot Sport Cup 2-banden staan onder een hoek van 2,5 graden negatieve camber.

Naast de vaste vleugel is de voorbumper opnieuw ontworpen voor meer downforce. Hoeveel extra downforce de Chiron Pur Sport heeft, is echter niet bekend. De quad-turbo 8,0-liter W16-motor is ongewijzigd gebleven en levert nog steeds 1.500 pk, maar doordat de transmissie een 15 procent kortere overbrenging heeft accelereert de Bugatti 0,1 sec sneller naar 100 km/h.

Video: Bugatti Chiron Pur Sport

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Koenigsegg-Gemera

Koenigsegg Gemera is een vierzits GT met 1.700 pk

Volvo 760 Turbo met een Mondriaan wrap

Volvo 760 Turbo met een Mondriaan wrap