in

Button’s ronderecord op Imola uit 2004

Zoals jullie weten worden ook dit jaar alle baanrecords verpulverd door de huidige Formule 1-auto’s. Dit zijn de snelste machines ooit in de geschiedenis van de konningsklasse en de komende twee Grand Prix doen de coureurs circuits aan waarop al ruim 10 jaar niet is geracet.

Imola is het eerstvolgende circuit dat het Formule 1-circus aandoet en de laatste keer dat hier een Grand Prix werd verreden was 2006. Van alle coureurs in het huidige veld heeft alleen Kimi Räikkönen hier een Grand Prix gereden, de Fin draait tenslotte al bijna 20 jaar mee in de Formule 1.

Het allersnelste rondje ooit op Imola stamt uit 2004, toen Jenson Button met de BAR-Honda V10 een tijd noteerde van 1:19.753 in Q2. Dit ronderecord gaat ongetwijfeld verbroken worden aankomend weekend, maar de vraag is met hoeveel?

Vergelijken we de huidige bolides met die uit 2004, dan beschikken de huidige auto’s over veel meer downforce. Qua vermogen schijnen de motoren uit 2004 redelijk gelijk te zijn aan 2020, om en nabij de 1.000 pk. De Pirelli-banden zijn echter veel minder goed dan het rubber van Bridgestone en Michelin uit 2004, ondanks dat die banden groeven hadden. In Jenson Button’s biografie zegt de Brit daarover: “In my opinion the Pirellis they use in Formula One aren’t as good as the tyres we used in karting – or indeed what we used in Formula 1, when we used Bridgestones and Michelins.”

De coureurs hebben dit weekend maar één training om Imola te verkennen, alvorens de kwalificatie losbarst. De vrijdagtrainingen vervallen namelijk. Wie pakt er pole en verbreekt Button’s record?

Video: Button’s ronderecord op Imola uit 2004

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

bugatti bolide

De Bugatti Bolide heeft 1.850 pk op 1.240 kg

Werken houten drijfstangen in een motor

Werken houten drijfstangen in een motor