in

CarWow laat zien hoe cool de BMW E34 M5 is

Kijkend naar de M5-modellen die BMW vorige eeuw maakte wordt de E34 M5 vaak over het hoofd gezien ten gunste van de E28 M5 en de E39 M5 met V8. Onterecht eigenlijk, want zoals Mat Watson in deze video van Carwow laat zien is de BMW E34 M5 minstens zo cool.

De BMW E34 M5 was de tweede generatie van de BMW M5-serie en volgde de E28 M5 op. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd op de Amsterdam Auto Show in februari 1988 en bleef uiteindelijk in productie tot 1995. De E34 M5 was niet alleen bedoeld als een snelwegmonster, maar ook als een praktische gezinsauto, zij het met een flinke dosis sportieve genen.

Onder de motorkap bevond zich in eerste instantie een 3,6-liter zescilinderlijnmotor met 24 kleppen, die in staat was om maar liefst 315 pk en 360 Nm koppel te produceren. De facelift van 1991 kreeg een 3.8-liter zescilinder met 340 pk en 400 Nm koppel. Deze krachtbron stelde de BMW E34 M5 in staat om in slechts 5,8 seconden van 0 naar 100 km/h te accelereren, wat indrukwekkend was voor die tijd. De topsnelheid werd elektronisch begrensd op 250 km/u, wat de prestaties van de auto nog meer benadrukte.

Wat betreft het uiterlijk, behield de E34 M5 de klassieke en tijdloze uitstraling van de 5-serie, maar BMW voegde daar sportieve accenten aan toe met M-bumpers, sideskirts, en speciale lichtmetalen wielen. De E34 M5 werd met de hand gebouwd en was voor die tijd zeer luxe uitgerust, met onder andere elektrisch verstelbare stoelen, elektrisch verstelbaar stuur en een trip computer. De passagiers achterin hebben ook niets te klagen met ruime stoelen, blindering voor de ramen en de in die tijd verplichte asbak.

Hete exemplaar in deze video is altijd in het bezit gebleven van BMW en Mat Watson mag de klassieker even uitproberen. Er staat een kleine 19.000 kilometer op de teller en hij ziet er nog werkelijk als nieuw uit. Bekijk de video hieronder en je zult beseffen dat de E34 M5 best een bijzondere machine was.

Video: BMW E34 M5 Review

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Nissan-GT-R-GT3-Hillclimb

Nissan GT-R GT3 zet carrière voort in hillclimb

Renault Sandero wil tussen twee vrachtwagens door

Renault Sandero wil tussen twee vrachtwagens door