in

Chris Harris test de Aston Martin Valkyrie en AMR Pro

We hebben de Aston Martin Valkyrie inmiddels diverse keren aan het werk gezien, maar altijd bestuurd door testrijders van het Britse merk. Om te weten hoe goed de hypercar daadwerkelijk is moet er een onafhankelijke journalist achter het stuur plaatsnemen en Chris Harris was één van de eerste die de sleutels kreeg.

Zelfs met een microfoon is het moeilijk om Harris te horen praten boven het rauwe gejank van de 1.160 pk sterke atmosferische hybride V12-motor. De motor is rechtstreeks vastgeschroefd aan de koolstofkuip en geeft alle trillingen door aan de bestuurder. Dat is in een raceauto precies wat je wilt, maar Harris zegt dat hij niet zeker weet of hij de Valkyrie op straat wel aankan, zo hardcore is de hypercar. Verrassend genoeg lijkt Harris op het circuit enigszins onzeker over de Valkyrie.

De Valkyrie heeft actieve vering die zowel de demping als de rijhoogte van de auto kan aanpassen. Door de Track-modus te selecteren, wordt de auto verlaagd om de neerwaartse druk te verbeteren en worden de actieve vleugelelementen geoptimaliseerd. Toch voelt Chris weinig connectie met de Aston, die ook een stuk zwaarder is dan verwacht. In eerste instantie claimde de fabrkant een gewicht van 1.100 kg, maar tijdens de ontwikkeling is het gewicht opgelopen naar 1.270 kg droog.

Het lijkt erop dat Aston Martin niet helemaal heeft kunnen voldoen aan de door hun gestelde claims wat betreft gewicht en downforce. Dat is enigszins teleurstellend zegt Harris, maar misschien is de limiet van wat een straatauto kan wel bereikt.

Na zijn test in de Valkyrie stapt Chris nog in de AMR Pro, een track-only versie die bedoeld is als circuitspeeltje voor de allerrijksten.

Video: Chris Harris test de Aston Martin Valkyrie en AMR Pro

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Vier generaties Honda Civic Type R in één dragrace

Vijf generaties Honda Civic Type R in één dragrace

Klokje Rond - Volvo V70 met 610.712 km

Klokje Rond – Volvo V70 met 610.712 km