in

De 1909 ‘Blitzen Benz’ had een 21.5-liter viercilinder!

Motoren kunnen op twee manieren pk’s produceren. 1: Inhoud, waarbij enorme hoeveelheden lucht en brandstof worden ontstoken om belachelijk luide pk’s te produceren. Of optie 2: door hulpmiddelen als superchargers, turbochargers en elektromotoren die als toevoeging gebruikt worden op een kleinere motor. Tegenwoordig kiezen fabrikanten vaak voor optie 2, maar dat was begin vorige eeuw heel anders.

Hier zien we de Benz 200HP Record Car uit 1909. Een auto die gebouwd werd door het bedrijf van Carl Benz om de barriere van 200 kilometer per uur te doorbreken. Er werd een viercilindermotor gebruikt die werd uitgeboord naar 21,5-liter met een vermogen van 200 pk bij 1600 tpm. Het was de motor met de grootste cilinderinhoud die ooit werd geproduceerd door Benz en het motorblok woog 407 kg. Het totale gewicht van de auto kwam uit op 1.450 kg.

De eerste recordpoging werd gedaan op de Brooklands oval, in Engeland. Victor Héméry snelde in 1 kilometer naar een gemiddelde snelheid van 202,7 km/u, waarmee hij voor het eerst in Europa de grens van 200 km/h overschreed. Vervolgens werd de Benz 200HP in januari 1910 naar Amerika verscheept om daar een aantal recordpoging te doen op het strand van Daytona.

Op 23 april 1911 zette Bob Burman in Daytona Beach een nieuw record van 225,65 km/h gemiddeld en een nieuw snelheidsrecord op land van 228,1 km/h, over een kilometer met vliegende start. Dit maakte de ‘Blitzen Benz’ het snelste voertuig op aarde. Deze records bleven staan tot 1919.

Spotter Bozzy filmde één van de zes gebouwde exemplaren tijdens 3 verschillende evenementen; Bernina Gran Turismo, Kilomètre Lancé en Goodwood Festival of Speed. Wil je meer van dit soort vooroorlogse monsters zien, dan raden we deze video met cold starts aan of een video van The Beast of Turin met zijn 28.5-liter motor.

Video: De 1909 ‘Blitzen Benz’ had een 21.5-liter viercilinder!

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Dodge Charger SRT Hellcat

Einde van het tijdperk van de Hellcat!

Rob Dahm's AWD 4 Rotor RX-7 is eindelijk klaar!

Rob Dahm’s AWD 4 Rotor RX-7 is eindelijk klaar!