in

De enige Porsche 961 ter wereld in actie

De Porsche 959 kennen we natuurlijk allemaal, evenals de variant die werd gebouwd voor Parijs-Dakar. Maar wist je dat er ook één 959 is gebouwd voor langeafstandsraces, dat is deze Porsche 961.

De Porsche 959 werd in het leven geroepen als homologatiemodel om deel te kunnen nemen aan Group B rally. Echter tegen de tijd dat Porsche de 400 straatversies had gebouwd en de rallyuitvoering van de 959 klaar was, had de FIA reglementswijzigingen doorgevoerd voor het World Rally Championship en was de Group B-klasse dood.

Porsche besloot daarop om chassis 10016 door te ontwikkelen tot een raceauto, die type 961 werd genoemd. Voor de vierwielaangedreven raceauto was echter geen raceklasse waarin de 961 kon rijden, gelukkig besloot de ACO dat de Porsche 961 tijdens de 24 uur van Le Mans in de GTX-klasse mocht rijden, een klasse voor experimentele racewagens.

Rene Metge en Claude Ballot-Léna bestuurden de 961 tijdens de 24 uur van Le Mans in 1986. Dankzij een goede betrouwbaarheid was de 961 in staat om van de zesentwintigste plaats op te klimmen naar de zevende plaats, 47 ronden achter de winnende Porsche 962C. Later in 1986 werd de 961 ook nog ingezet op Daytona, ditmaal in de GTP-klasse waarin ook prototypes reden als de 962. De vierwielaangedreven raceauto worstelde echter met de kombochten van Daytona en coureurs Kees Nierop en Günter Steckkönig kregen te maken met verschillende klapbanden.

De derde en laatste keer dat de Porsche 961 werd ingezet was tijdens de 24 uur van Le Mans in 1987. De raceauto werd gespoten in dezelfde Rothmans-kleuren als de 962C en reed op enig moment als 11e rond in de beroemdste 24 uur race ter wereld. Een top 10 klassering kwam er niet want de 961 kreeg versnellingsbakproblemen en crashte toen Kees Nierop van de zesde naar de tweede versnelling terugschakelde. Door de crash kwam het bodywork tegen de gloeiende turbo aan en daarop vatte de raceauto vlam.

Aangezien er geen klasse was waarin de Porsche 961 tegen vergelijkbare machines kon racen, werd het project stopgezet. De 961 werd gerepareerd na de crash en staat tentoongesteld in het Porsche Museum in Stuttgart. Voor het Goodwood Festival of Speed werd de auto uit het museum gehaald en de 640 pk sterke 2.9-liter twin turbo boxermotor opgestart.

Video: De enige Porsche 961 ter wereld

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

C8 Corvette middenmotor

Nieuwe C8 Corvette met middenmotor gespot

BMW-coureur passeert 10 auto's in eerste ronde

BMW-coureur passeert 10 auto’s in eerste ronde op Hungaroring