in

Porsche 959 – De Hypercar waarmee het allemaal begon

Vandaag de dag is het de 918 Spyder, daarvoor was het de Carrera GT en lang daarvoor was het de 959, Porsches hypercar. Hoewel alle drie de auto’s het toppunt zijn van hun generatie was de achterliggende gedachte van de Porsche 959 heel anders dan zijn twee opvolgers.

Porsche wilde namelijk niet zomaar een hypercar maken voor de openbare weg, de 959 was een homologatiemodel speciaal gebouwd om deel te kunnen nemen aan Group B rally.  Iets minder dan 400 exemplaren werden geproduceerd en dat waren de meest geavanceerde auto’s uit de jaren ’80.

De achterin gemonteerde 2.8-liter twin turbo boxermotor leverde 450 pk en stuurde zijn vermogen via een handmatige zesbak en permanente vierwielaandrijving naar het asfalt. Dit maakte het mogelijk om van nul naar honderd kilometer per uur te accelereren in slechts 3,7 seconden en een topsnelheid van 317 km/h te behalen, en dat in 1986!

Voor een korte periode was de Porsche 959 zelfs de snelste straatauto op aarde, totdat de Ferrari F40 kwam. Een bijzondere auto dus en XCAR vertelt het hele verhaal van de 959. Scroll naar beneden voor de volledige video.

Video: Porsche 959

Porsche 959 – De Hypercar waarmee het allemaal begon

Wat vond je van deze video?

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.