in

De Geheime Test van Honda en Verstappen

In 1998 zat Jos Verstappen zonder Formule 1 zitje, maar stond op het punt een zeer belangrijke stap te nemen in zijn carrière. Nadat Honda van 1993 tot 1998 enkel motoren had geleverd aan Footwork, Lotus, Ligier, Prost en Jordan, besloten de Japanners om terug te keren naar de Formule 1 als constructeur.

Harvey Postlethwaite werd aangenomen als technical director en designer, terwijl Kyle Petryshen van Honda Racing Corporation in de arm werd genomen om te helpen met de implementatie van de nieuwe motor in het nieuwe chassis. De Honda RA99 werd uiteindelijk het nieuwe wapen en het team besloot om heel 1999 te spenderen aan testen en finetunen, Jos Verstappen werd aangenomen als testrijder en zou in 2000 eerste rijder worden van het team.

Na een korte shakedown werd de Honda RA99 voor het eerst getest op 16 januari 1999 op het circuit van Mugello. Er werd vervolgens nog getest op Jerez, Barcelona, Silverstone en Magny-Cours, hierbij waren ook andere Formule 1 teams aanwezig. De resultaten waren veelbelovend, de Honda RA99 was in de top van de tijdentabel te vinden en het leek erop dat Jos Verstappen eindelijk een fatsoenlijke auto onder zijn kont zou krijgen.

Het noodlot sloeg echter toe tijdens een test in Barcelona, Harvey Postlethwaite kreeg een fatale hartaanval en het team verloor hiermee de drijvende kracht achter het project. De Honda RA99 kwam in mei ’99 voor de laatste maal in actie op het Circuit de Catalunya, twee dagen later trok Honda de stekker uit het project en besloot zich alleen te focussen op het leveren van motoren in 2000.

Jos Verstappen moet ongetwijfeld kapot zijn geweest van de beslissing van Honda, het project was in vergevorderde status, de resultaten waren veelbelovend en hij zat eindelijk bij een fabrieksteam. Het heeft helaas allemaal niet zo mogen zijn, wie weet hoe de carrière van Nederlands beste Formule 1-coureur er anders had uitgezien.

Recentelijk zijn er nooit eerder vertoonde beelden van de test in Mugello opgedoken met Jos Verstappen achter het stuur. Voor zover wij weten zijn dit ook de enige bewegende beelden van de Honda RA99 en Jos Verstappen, kijken dus!

Video: Jos Verstappen in de Honda RA99

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter

Reageer op deze video

Porsche Blikt Terug Op ALMS Jaren

Porsche Blikt Terug Op ALMS Jaren

Jos en Max Verstappen bij RTL Late Night

Jos en Max Verstappen bij RTL Late Night