in

De Koenigsegg Jesko moet 485 km/h halen

De Koenigsegg Jesko is de nieuwste hypercar uit de stal van de Zweedse fabrikant. De auto is vernoemd naar de vader van Christian von Koenigsegg, oprichter en CEO van het bedrijf, en moet de snelste auto ter wereld worden. Een record dat Koenigsegg overigens al in handen heeft met de Agera RS.

De krachtbron betreft een 5.0-liter grote V8 met twee Precision turbochargers. Op E85-brandstof levert het blok een duizelingwekkende 1.600 pk en 1.500 Nm koppel. Als je bedenkt dat de Jesko slechts 1.320 kilo heeft resulteert dat in een pk-gewichtsverhouding van 1,2 pk per kilogram! De door Koenigsegg zelf ontwikkelde transmissie heeft negen versnellingen, meerdere koppelingsplaten en schakelt volgens de fabrikant sneller dan een bak met dubbele koppeling.

Om de Jesko aan de grond te houden heeft Koenigsegg een nogal uitbundig spoilerpakket ontwikkeld. Dat kun je mooi vinden of niet, functioneel is het in ieder geval wel. Bij een snelheid van 250 km/h is er 800 kg aan neerwaartse druk en bij een topsnelheid van 485 km/h (300 mph) is er zelfs 1.400 kg aan downforce. Toch fijn om te weten dat je auto stevig op het asfalt gedrukt wordt bij dit soort snelheden.

Journalist Henry Catchpole laat je in deze video alle ins en outs van de Koenigsegg Jesko zien op de autosalon van Genève.

Video: Koenigsegg Jesko

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ferrari F8 Tributo

Ferrari F8 Tributo Promovideo

Bugatti La Voiture Noire

Bugatti La Voiture Noire is de duurste nieuwe auto ooit gemaakt