in

De Pandamonium is M-Sport’s Panda 4×4 rallyauto

De originele Panda 4×4 was niet bepaald een rallymonster, dat kon ook niet met slechts 48 pk uit een 965cc motortje. Als Fiat wel een serieuze poging had gedaan om een Panda 4×4 rallyauto te bouwen, had hij er zó uit kunnen zien.

M-Sport ontving dit jaar een speciaal verzoek van een klant om een Panda 4×4 om te bouwen tot een rallymonster in Group B-stijl. Het resultaat is een werkelijk fantastisch ogende rallyauto, genaamd ‘Pandamonium’.

De originele carrosserie is maar liefst 360 mm verbreed, waardoor er ruimte is om hem over het Fiesta R5-chassis te monteren. De originele Panda-vorm is nog steeds zichtbaar, maar de brede wielkasten, agressieve voorbumper en enorme diffuser geven hem een Groep B-achtige look.

Onderhuis vinden we een Ford Fiesta R5-chassis met een 1,6-liter turbomotor die door M-Sport is getuned naar 300 pk en 450 Nm koppel. Het vermogen wordt naar alle vier de wielen gestuurd via een Sadev-sequentiële vijfversnellingsbak. Een hydraulische handrem zorgt ervoor dat je de kont lekker dwars kan gooien.

Binnenin vinden we een FIA gehomologeerde rolkooi, kuipstoelen met zespuntsgordels, een nieuw stuur en de nodige schakelaars om het voertuig te bedienen. De Pandamonium is een eenmalige project, maar met de oprichting van M-Sport Special Vehicles Division komen er wellicht meer van dit soort creaties.

Video: De Pandamonium is M-Sport’s Panda 4×4 rallyauto

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Vrouw schopt deuk in auto

Vrouw schopt deuk in Ford Fiesta

Redux BMW E30 M3 Restomod kost €385.000

BMW E30 M3 Restomod van Redux kost €385.000