in

De prachtige Alfa Romeo 33 Stradale bij Villa d’Este

Deze 1968 Alfa Romeo 33 Stradale is zonder twijfel een van de mooiste Alfa’s ooit gemaakt. Spotter Bozzy had het genoegen om één van de tien resterende exemplaren te aanschouwen bij Concorso d’Eleganza of Villa d’Este  en maakte deze video voor ons.

In 1967 besloot Autodelta om op basis van de succesvolle Alfa Romeo Tipo 33/2 een straatversie te bouwen: de 33 Stradale. Franco Scaglione ontwierp een uitzonderlijk lage wagen die niet hoger kwam dan een meter en nog steeds als één van de mooiste ontwerpen ooit wordt beschouwd. Het eerste prototype werd in 1967 aan het publiek getoond tijdens de Italiaanse GP op Monza en het plan was om een serie van 50 exemplaren te bouwen. Uiteindelijk werden er slechts 18 gebouwd.

Wat de Alfa Romeo 33 Stradale echt onderscheidde, waren de innovatieve technologieën die werden toegepast. Het was een van de eerste auto’s die een middenmotor-layout gebruikte, wat resulteerde in uitstekende wendbaarheid en balans. De carrosserie werd vervaardigd uit lichtgewicht materialen zoals aluminium, waardoor het gewicht tot slechts 700 kg werd beperkt.

Onder de motorkap huist een 2.0-liter V8-motor die afkomstig was van de Tipo 33 raceauto. Deze motor, met zijn vier bovenliggende nokkenassen, leverde een indrukwekkend vermogen van meer dan 230 pk en een redline 10.000 toeren per minuut. Hierdoor had de 33 Stradale een acceleratie van 0 naar 100 kilometer per uur in 5,5 seconden. Indrukwekkende cijfers, zelfs naar moderne maatstaven. De topsnelheid bedroeg 260 km/h, mits je dat durfde in de extreem lichte auto.

Van de 18 gebouwde exemplaren bestaan er mogelijk nog maar 10, niemand die het exact weet. Vanwege zijn status als een van de meest begeerde klassieke auto’s ter wereld, zijn de bestaande exemplaren van de Alfa Romeo 33 Stradale vele miljoenen waard. Het exemplaar dat we in onderstaande video zien won afgelopen weekend de prestigieuze publieksprijs “Coppa d’Oro” tijdens het Concorso d’Eleganza Villa d ‘Este. Hoewel de productie van de Alfa Romeo 33 Stradale eindigde in 1969, sleept de auto 50 jaar later dus nog steeds prijzen binnen met zijn prachtige design.

Wil jou meer zien van de Alfa Romeo 33 Stradale zien, bekijk dan eens deze pagina met nog meer video’s van deze geweldige icoon.

Video: De prachtige Alfa Romeo 33 Stradale

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Ferrari 488 Pista sprinttijd

Doet de Ferrari 488 Pista 0-100 km/h in 2.2 sec?

Hyundai Genesis Essentia Concept

Genesis Essentia Concept is de gaafste Hyundai ooit!