in

De techniek achter de legendarische BMW E36 Judd V8

Als je Autostrada.TV een beetje volgt, dan heb je de legendarische BMW E36 Judd V8 van Georg Plasa ongetwijfeld een paar keer voorbij zien komen. De hoogtoerige, atmosferische motor in deze BMW is een beroemdheid op zich. Helemaal nu steeds meer hillclimb-auto’s een geblazen krachtbron hebben.

De 3,4-liter Judd V8-motor produceert 560 pk en draait 11.200 tpm. Het is dat hoge toerental dat deze auto zijn kenmerkende jankende geluid geeft wanneer hij op zijn staart getrapt wordt. Wanneer je dat vermogen combineert met een gewicht van slechts 895 kg, dan begrijp je waarom deze BMW E36 zo bloedsnel is.

Hoewel er weinig regels zijn voor hillclimb-auto’s, schrijft de FIA E1-klasse wel voor dat het originele staal tussen de ophangingspunten intact moet zijn. Afgezien daarvan is bijna alles aangepast voor gewichtsreductie, met veel onderdelen gemaakt door Georg zelf. Daaronder valt ook het aerodynamisch pakket, dat getest werd in een windtunnel om zo veel mogelijk neerwaartse druk te genereren.

De BMW heeft een aantal jaar stilgestaan en werd twee jaar geleden door Plasa’s goede vriend Klaus Wohlfarth, van KW Suspension, in ere hersteld. High Performance Academy besloot om eens naar de techniek te kijken van deze legendarische hillclimb-machine.

Video: De techniek achter de BMW E36 Judd V8

author avatar
John Redacteur
Heeft een voorliefde voor klassieke sportauto's en GT's. Volgt Formule 1 op de voet en stemt regelmatig af op andere autosport-kanalen.

Reageer op deze video

Need for Speed Heat Gameplay Trailer

Need for Speed Heat Gameplay Trailer

De nieuwe Audi RS6

De nieuwe Audi RS6 nader bekeken