in

De ultieme supercars van de 90’s: F1 vs 911 GT1 vs CLK GTR

De McLaren F1, de Porsche 911 GT1 en de Mercedes CLK GTR zijn drie van de meest iconische supercars aller tijden. Maar sowieso van de jaren ’90, toen ze als homologatiemodel werden ontwikkeld voor het populaire FIA GT1-kampioenschap.

Het verhaal, en dus ook deze trilogie, begint allemaal met de McLaren F1. Toen McLaren de 24 uur van Le Mans won tijdens zijn eerste optreden met de F1 GTR in 1995, was de wereld stomverbaasd. Porsche besloot daarop dat het tijd was voor een nieuwe raceauto en de 911 GT1 werd ontwikkeld. Na een klasse-overwinning in 1996 won de 911 GT1 de 24 uur van Le Mans overall in 1998.

De Mercedes CLK GTR is verreweg de meest extreme supercar van deze drie. Dit is hoe een raceauto voor op straat eruit ziet! Niet zo gek ook want de raceauto werd eerst ontwikkeld en daarna werd er pas een straatvariant van gebouwd. De raceauto was bloedsnel, won tweemaal het FIA GT1-kampioenschap, maar nooit de 24 uur van Le Mans.

Carfection heeft met behulp van zeer genereuze eigenaren alle drie de supercars verzameld voor een waanzinnige vergelijking. Henry Catchpole bestuurt elk van deze epische straatauto’s in een drie afleveringen durende special die je doet watertanden. Genieten!

Video: F1 vs 911 GT1 vs CLK GTR

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

De Motorsport Crashes van week 19

De Motorsport Crashes van week 19

Max Verstappen bij Sky Sports na zege Monaco Grand Prix

Max Verstappen bij Sky Sports na zege in Monaco