in

De vreemdste Formule 1-crash ooit onderzocht

Deze foto zullen jullie ongetwijfeld al eens gezien hebben; een Ferrari Formule 1-auto in tweeën gesplitst en een coureur die er half uit bungelt. Scott Mansell, geen familie van, besloot onderzoek te doen naar deze bijzondere crash en het mysterie te ontrafelen.

De hoofdpersonen in dit verhaal zijn Federico (Frits) Kroymans en een Ferrari F399. De vermogende Nederlander reed met de Formule 1-auto op Laguna Seca tijdens een Corse Clieti-dag. Tijdens de opwarmronde verloor Frits de controle over de bolide en toucheerde daarbij een bandenstapel. Hoewel de snelheid op het moment van de crash relatief laag was, brak de Ferrari in tweeën.

Normaal gesproken zou dit nooit mogen gebeuren. Formule 1-auto’s moeten extreme crashtests doorstaan, maar naar alle waarschijnlijkheid werd deze Ferrari F399 speciaal voor Frits is aangepast omdat de lange Nederlander anders niet in de cockpit pastte. Hoe dat precies zit legt Scott uit in onderstaande video.

Video: De vreemdste Formule 1-crash ooit onderzocht

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Klokje Rond - Saab 9-3 Cabrio met 510.555 km

Klokje Rond – Saab 9-3 Cabrio met 510.555 km

M3 Touring vs RS6

BMW M3 Touring vs Audi RS6 in dragrace