in

Dertig jaar geleden won Senna zijn eerste Grand Prix

Op 21 april 1985 won Ayrton Senna zijn eerste Grand Prix op het circuit van Estoril in Portugal. Het was pas zijn zeventiende Formule 1-race en pas zijn derde race bij een top team, Lotus F1.

De 25-jarige Braziliaan was in de kwalificatie meer dan een seconde sneller dan teamgenoot Elio de Angelis en 0,4 seconden sneller dan Alain Prost, het was zijn eerste pole position. Op zondag kwam de regen met bakken uit de hemel en Senna voelde zich als een vis in het water met zijn Lotus 97T. In het moderne tijdperk zou de race onvermijdelijk achter de safety car van start zijn gegaan, maar toen had men nog nooit gehoord van een safety car. Het licht ging van rood naar groen, en het hele veld vertrok.

Na 30 ronden had Senna een voorsprong van meer dan een halve minuut, terwijl Prost bleef aandringen bij de Angelis voor de tweede plaats. Na 67 van de geplande 69 ronden was de race twee uur onderweg en kreeg Senna de zwart-wit geblokte vlag, meer dan een minuut voor op Michele Alboreto.

Als Ayrton Senna zijn status als regenmeester in Monaco 1984 nog niet had bevestigd dan was het in Estoril 1985 wel.

Video: Senna’s eerste Grand Prix overwinning

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

BMXer rijdt over Lamborghini Murcielago

BMXer rijdt over Lamborghini Murcielago

Welke BMW M4 klinkt het beste? Standaard - Akrapovic of Hamann

Welke BMW M4 klinkt het beste? Standaard – Akrapovic of Hamann