in

Deze bijzondere Ford GT40 Roadster wordt geveild

De GT40 is zonder twijfel een van de meest legendarische auto’s ooit gebouwd door Ford. Slechts een handvol exemplaren werden gebouwd als roadster en één daarvan wordt binnenkort geveild.

Als het bestaan van de Ford GT40 Roadster nieuws is voor je dan is dat geen schande. Er zijn er maar vijf gebouwd en het exemplaar dat we hier zien is één van de slechts twee resterende GT40 Roadsters. Daarnaast is dit exemplaar uniek onder de vijf geproduceerde roadsters, deze heeft namelijk een racegeschiedenis.

Ford Frankrijk schreef de auto in voor de 24 uur van Le Mans van 1965 en stelde een team samen met coureurs Maurice Trintignant en Guy Ligier. De race verliep niet geweldig, na 11 ronden moest de Ford GT40 de strijd staken vanwege een probleem met de versnellingsbak. Zijn korte racecarrière op Le Mans doet echter niets af aan de zeldzaamheid van deze auto, het is tot op heden nog altijd de enige GT Roadster die ooit op Circuit de la Sarthe racete.

Na Le Mans werd de auto teruggestuurd naar Amerika waar hij dienst deed als testauto voor experimentele componenten. Dean Jeffries, een oud medewerker van Shelby, kocht deze GT40 Roadster in 1968 en liet er aanvankelijk een Indy-motor inhangen. Later werd deze motor vervangen door een Shelby 4,7-liter V8, gedoneerd door Carroll Shelby zelf.

Dana Mecum kocht de raceauto in 2013 van Jeffries en begon een drie jaar durende restauratie. Nu de Ford GT40 Roadster weer in concoursstaat is gooit Mecum de auto in de verkoop op zijn eigen veiling van 3-13 januari. De duurste GT40 tot op heden werd in 2012 verkocht door RM voor een recordbedrag van $11 miljoen. Dat record gaat wellicht verbroken worden door dit exemplaar.

Video: Ford GT40 Roadster

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

De vijf belangrijkste nieuwe design elementen op de Porsche 992

De vijf belangrijkste design elementen op de Porsche 992

Chicane-crashes-in-hillclimb

Chicanes en hillclimb racing is geen goede combinatie