in

Deze externe airbag is een soort schild voor je auto

De meeste autoliefhebbers kennen ZF als fabrikant van versnellingsbakken. ZF houdt zich echter ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe veiligheidssystemen, zoals externe airbags.

Hypothetisch gezien zouden deze airbags, die gemonteerd zitten in de dorpels, worden opgeblazen net voordat je in de flank wordt aangereden. ZF noemt dit “world’s first pre-crash external side airbag system”. Technisch gezien zijn ze inderdaad de eerste die externe airbags voor de zijkant hebben ontwikkeld, maar Volvo, Land Rover en Subaru hebben eerder al geëxperimenteerd met externe airbags die over de motorkap uitklappen.

In het concept van ZF is de airbag verbonden met de auto’s sensoren, zodat deze in 150 milliseconden kan besluiten om de airbag in te zetten. De externe airbag heeft een inhoud van 280 tot 400 liter, ongeveer vijf tot acht keer zoveel als een normale airbag. Er zijn nog geen plannen om deze externe airbags te integreren in productieauto’s, voorlopig richt ZF zich op het perfectioneren van het systeem.

Het idee is best interessant, het is alleen jammer dat ZF in deze crashtest gebruikt maakt van een nep-auto. We hadden graag een vergelijking gezien tussen een zijwaartse impact met en zonder dit systeem, maar dan met echte auto’s.

Video: Externe Airbags van ZF

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

lexus-ls460-crash

Lexus-bestuurder filmt 260 km/h run en crash

Land Rover Discovery

Klokje Rond – Land Rover Discovery met 481.000 km