in

Deze Group B-compilatie brengt je terug naar de jaren ’80

Antti Kalhola is een Finse filmmaker en een post-production professional. In zijn vrije tijd maakt hij prachtige autosportvideo’s en dit is zijn nieuwste meesterwerk: Group B – The Age of the Supercar.

Deze compilatie toont de opkomst en de ondergang van het Group B-tijdperk in het World Rally Championship, inclusief bijpassende jaren ’80 muziek. Hoewel het tijdperk slechts vier jaar duurde, van 1982 tot 1986, heeft Group B een onuitwisbare indruk gemaakt op liefhebbers van de rallysport. De auto’s werden getypeerd door hun enorme kracht, complexiteit en het spektakel wat ze met zich mee brachten. De klasse werd een gigantisch succes en trok steeds meer fabrikanten; Audi, Peugeot, Lancia, MG, Ford, Nissan, Renault, zelf Porsche en Ferrari waren bezig met de ontwikkeling van een Group B-auto.

De keerzijde van dit succes was dat de kosten uit de pan rezen, de auto’s veel te snel werden en de veiligheid van zowel de coureurs als de toeschouwers in het gedrang kwamen. Coureurs werden compleet uitgeput door de Group B-monsters en daarbij werden de stages volgepropt met toeschouwers. Ondanks smeekbeden van de coureurs aan het adres van de FIA om het publiek op afstand te houden greep de internationale autosportbond niet in.

Dat het een keer mis zou gaan was onvermijdelijk, en het onvermijdelijke gebeurde in Estoril 1986. Joaquim Santos verloor de macht over zijn Ford RS200 toen hij een toeschouwer probeerde te ontwijken, waarna de auto het publiek invloog. Er vielen drie doden en er raakte tientallen mensen gewond. Als reactie trokken alle fabrieksrijders zich terug uit de rally, tot groot ongenoegen van de FIA.

In mei van datzelfde jaar ging het wederom mis. Tijdens de Rally van Corsica verongelukken supertalent Henri Toivonen en zijn navigator Sergio Cresto. Bij een scherpe linkse bocht schoot de Lancia Delta S4 het ravijn in, de auto slaat over de kop en de benzinetank wordt uiteengerukt waarna de bolide direct in de brand vliegt. Toivonen en Cresto verbranden levend in hun stoelen.

Toivonen klaagde vooraf al dat de auto te snel en krachtig zou zijn voor een rally zoals de Tour de Corse. De 600 pk sterke Lancia op de weg houden was een moeilijke opgave en Henri gaf toe dat de rally erg vermoeiend was. Zijn laatste woorden waren “After 4 hours of driving, it’s hard to keep up with the speed. So, with a modern car like this, it’s just impossible to race here. It’s physically exhausting and the brains can’t keep up with it anymore.” Ter verduidelijking, destijds bestond de Tour de Corse uit 1.022 kilometer op snelheid. Afgelopen seizoen uit slechts 333 kilometer.

Na het dodelijk ongeluk besluit de FIA dat Group B-auto’s vanaf 1987 verboden zijn en dat de nog extremere Group S komt te vervallen.

Video: Group B – The Age of the Supercar

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Eén reactie

Laat een reactie achter

Reageer op deze video

The Grand Tour Season 3 Official Trailer

The Grand Tour Season 3 Official Trailer

De 10 meest waanzinnige Gymkhana-stunts volgens Ken Block

De 10 meest waanzinnige Gymkhana-stunts volgens Ken Block