in

Deze Twin Turbo Ferrari Enzo haalde ooit 383 km/h

Dit is misschien wel de snelste, straatlegale Ferrari ter wereld. In 2010 behaalde deze Enzo op de zoutvlakten van Bonneville een snelheid van 238.142 mph, omgerekend 383.252 km/h. Vandaag, throwback thursday, blikken we terug op deze bijzonder snelle Ferrari.

Richard Losee kocht zijn Ferrari Enzo in 2003 en binnen een paar jaar zette hij 31.000 mijl op de teller van de 600 pk sterke hypercar. Losee genoot met volle tuigen van zijn exclusieve Ferrari en was niet bang om de Enzo hard te gebruiken. In 2006 deed hij mee aan de Utah Highway Patrol’s Fast Pass en op de laatste dag van het evenement was er een snelle race over een afgesloten stuk weg van 22,5 kilometer. Er was geen verkenning van de weg ingepland en dus waren de deelnemers niet op de hoogte van eventuele gevaarlijke secties. Richard reed 330 kilometer per uur met de Ferrari Enzo toen hij een slecht stuk asfalt raakte, de crash die daarop volgde zorgde ervoor dat de hypercar compleet vernietigd werd.

Ferrari Enzo Crash Richard Losee

Richard werd met een helikopter naar het ziekenhuis in Utah vervoerd met ernstig letsel, waaronder meerdere gebroken botten en twee gebroken wervels in zijn nek. Richard overleefde de crash en tijdens de revalidatie begon hij alweer na te denken over wat hij kon doen met de vernietigde Enzo.

Met behulp van een team aan experts werd er 30 maanden gewerkt aan de resurrectie van de gecrashte Ferrari Enzo. Het doel: SCTA Speed Week in Bonneville. De V12-motor achter in de Enzo werd voorzien van twee turbo’s en met de turbodruk flink opgeschroeft werd er bijna 860 pk gemeten.

Ondanks zijn zware crash, vier jaar geleden inmiddels, voelde Richard zich verplicht om de twin turbo Ferrari Enzo tot het uiterste te pushen. “I needed to get back on that Prancing Horse“, als een soort afsluiting van een vervelende en pijnlijke periode in zijn leven. Gedurende het evenement ging Richard steeds harder en op de laatste dag, als laatste auto, behaalde hij een snelheid van 383 kilometer per uur. Hiermee was hij niet alleen recordhouder in de categorie “Blown Fuel Modified Sport“, maar was het ook de snelste Ferrari ooit. Mission accomplished!

Het verhaal van Richard Losee is heftig en bewonderenswaardig tegelijk. Helaas zijn er van de daadwerkelijk recordbrekende run geen video, maar we hebben wel een aantal andere video’s verzameld voor jullie van de twin turbo Ferrari Enzo.

Video: Twin Turbo Ferrari Enzo

Gespot op een parkeerplaats

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Snelste-SLS-AMG-ter-Wereld

De snelste SLS AMG ter wereld op de 1/2 mijl

Max en Daniel op een bank in Monaco

Max en Daniel op een bank in Monaco