in

Een korte geschiedenisles over Audi Quattro

Chris Harris geeft ons in deze video van DRIVE een korte geschiedenisles over Audi Quattro, met schitterende beelden uit het Group B tijdperk.

Midden jaren zeventig kreeg Audi het idee om een personenauto te ontwikkelen met vierwielaandrijving. Testleider Jörg Bensinger overtuigde de voorzitter van de afdeling “voertuigontwikkeling”, Ferdinand Piëch, dat er een markt zou zijn voor vierwielaangedreven (straat)auto’s. Om de wat in vergetelheid geraakte Audi-slogan “Vorsprung durch Technik” nieuw leven in te blazen werd er bij de raad van bestuur een budget aangevraagd om een Audi met vierwielaandrijving te ontwikkelen.

Om te bewijzen dat Audi’s Quattrosysteem uitermate geschikt was voor rally’s vroeg men eind jaren ’70 goedkeuring aan de FIA voor een vierwielaangedreven model. Toentertijd domineerde nog de achterwielaangedreven Groep 2- en 4-modellen, maar begin jaren ’80 liet Audi zien waar de Quattro toe in staat was.  In 1982 won Audi voor het eerst het constructeurskampioenschap, gevolgd door rijderstitels in 1983 en 1984.

Maar Group B was niet de enige klasse waarin Audi haar Quattrosysteem tentoonstelde. Drie overwinning op Pikes Peak met de Audi Quattro S1 Pikes Peak, de IMSA series met de legendarische Audi 90 en het DTM in 1990 en 1991.

Video: Geschiedenis Audi Quattro

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Zo wordt een Aventador weggesleept in London

Zo wordt een Aventador opgetakeld in Londen

Lamborghini Countach LP5000QV vs Aventador Roadster

Lamborghini Countach LP5000QV vs Aventador Roadster