in

Een V12 gemaakt van 3 Lada-viercilinders

Een personenauto met een grotere motor dan een twaalfcilinder bestaat niet, tenzij je nog steeds gelooft in de fabeltjes van Devel en hun V16-aangedreven Sixteen. Garage 54 wilde hun Gaz Volga graag voorzien van een V12, maar een oude motor van BMW of Mercedes gebruiken was niet interessant genoeg.

De Russische monteurs besloten daarom zelf een ‘V12’ te maken, van drie Lada-viercilinders. De motoren werden in een V-vorm gemonteerd, wat wil zeggen één in de motorruimte en de andere twee schuin daarboven.

Met een aantal katrollen en riemen werden de drie Lada-viercilinders aan elkaar gekoppeld. Het koelsysteem werd aangepast, de koppeling, de gaskleppen gesynchroniseerd en vervolgens werd de setup getest.

Aangezien het nu volop winter is in Rusland, werd de 0-60 km/h sprint geklokt in de sneeuw. Snel is de Volga zeker niet, maar het is wel weer een hilarisch project van Garage 54.

Video: Een V12 gemaakt van 3 Lada-viercilinders

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Hennessey Venom F5

Hennessey Venom F5 krijgt 1817 pk en top van 500 km/h

Nieuwe Volkswagen Golf R haalt 263 kmh

Nieuwe Volkswagen Golf R naar 263 km/h