in

F1 Battle – Senna vs Prost Suzuka 1989

Zonder twijfel is de bekendste F1 Battle uit de geschiedenis van de sport, met de Grand Prix van Japan voor de deur een prima aangelegenheid om terug te blikken op Suzuka 1989.

De McLaren’s waren zeer dominant tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan, maar Ayrton Senna was 1.5 seconden sneller dan teamgenoot Prost. Bij de start kwam de Fransman echter beter van zijn plek en dus moest Senna in de achtervolging op zijn grote rivaal voor het kampioenschap. In de openingsfase van de race wist Prost een voorsprong van zes seconden op te bouwen, maar na de pitstops komt de Braziliaan steeds dichterbij.

Senna heeft in de veertigste ronde het gat gedicht en analyseert vervolgens vijf ronden lang de racelijnen van Prost en kijkt waar hij het beste kan inhalen. In de 46e ronde positioneert Senna zijn McLaren MP4/5 bij de chicane naast de auto van Prost, maar in plaats van zich gewonnen te geven stuurt Prost gewoon in. Beide auto’s komen tot stilstand op de uitloopstrook waarna Prost opgeeft, maar Senna gebaart naar de marshalls hem te duwen.

Hierdoor slaagde hij erin zijn motor opnieuw aan de praat te krijgen en rijdt via de uitloopstrook terug het circuit op. De voorvleugel van Senna was echter beschadigd waardoor hij deze moest laten vervangen in de pits, hierdoor viel hij terug naar de tweede positie, achter nieuwe leider Nannini.

De Italiaan kon Senna niet lang afhouden en werd al snel voorbij gestoken, de Braziliaan won de race en dacht dat hij wereldkampioen was geworden omdat Prost was uitgevallen. Direct na de race wordt Senna echter gediskwalificeerd voor het missen van de chicane en gebruiken van een uitloopstrook, iets wat tegenwoordig iedere race gebeurd!

Door de diskwalificatie ging de wereldtitel naar Prost. Omdat hij geen voordeel uit het missen van de chicane had gehaald, gingen Senna en McLaren tegen de beslissing in beroep. Senna’s diskwalificatie werd echter niet opgeheven. Sterker nog, hij kreeg een boete van $100.000 en een voorwaardelijke schorsing van zes maanden. Niet geheel toevallig werd deze beslissing genomen door FIA President Jean-Marie Balestre, een Fransman die het niet zo op Senna had en liever zijn landgenoot zag winnen…

Video: F1 Battle – Senna vs Prost Suzuka 1989

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Porsche 917

Porsche 917 bereidt zich voor op een feestje

Ferrari 250 GTE Hot Rod

1963 Ferrari 250 GTE Hot Rod