in

F1 Legends – Jack Brabham

Steve Rider van het Britse Sky Sports presenteert F1 Legends met vandaag Jack Brabham, een rustige man die altijd de gewoonte heeft gehad zijn daden luider te laten spreken dan woorden.

Drie wereldtitels en 14 Grand Prix overwinningen getuigen van Brabham’s kunsten achter het stuur, maar het waren zijn capaciteiten als ingenieur die aantoonbaar de grootste erfenis hebben. Jack Brabham was onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van de mid-engined Formule 1-auto, in de jaren daarvoor lag de motor voorin. Brabham stichtte vervolgens zijn eigen team – een zet die werd beloond toen hij zijn laatste wereldtitel behaalde in 1966.

Kampioen worden in een auto die jouw naam draagt, het is een prestatie die naar alle waarschijnlijkheid nooit meer overtroffen zou worden. In 1964 pakte Dan Gurney de eerste overwinning voor het Brabham team. Toen in 1966 de maximale motorinhoud werd verhoogd naar 3000cc, werd Brabham direct weer kampioen en werd hij verkozen tot Australiër van het jaar. Het jaar erop werd zijn teamgenoot Denny Hulme wereldkampioen. Eind jaren ’60 raakte Jack Brabham meerdere keren gewond en hij wilde afscheid nemen van het autoracen. Zonder dat hij topcoureurs had kunnen vinden voor zijn team, reed hij nog één jaar mee. Na de Grand Prix van Mexico in 1970 stopte hij definitief. Hij verkocht enige tijd later zijn aandeel in het Brabham-team aan Tauranac en keerde terug naar Australië.

Een  interessante documentaire over een bijzondere man.

Video: F1 Legends – Jack Brabham

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Porsche 911 Carrera 4S vs Audi R8 V8

Porsche 911 Carrera 4S vs Audi R8 V8

Bestuurder trekt pistool maar vergeet de handrem

Bestuurder trekt pistool maar vergeet de handrem