in

F1 Legends – Jackie Stewart

Drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart is een echte Formule 1 legende. Niet alleen werd de Schot een van de grootste coureurs aller tijden, hij was een pionier om de veiligheid te verbeteren, werd een succes in de zakenwereld en keerde terug naar F1 om een race-winnende team eigenaar te worden. In deze aflevering van F1 Legends gaat Steve Rider dus op bezoek bij Jackie Stewart.

In 1965 maakt Jackie Stewart zijn debuut in de Formule 1 bij BRM als teamgenoot van Graham Hill. Zijn eerste contract leverde hem 4.000 pond op en in zijn debuutrace in 1965 in Zuid-Afrika pakte hij meteen punten. Nog voor het einde van het jaar won hij zijn eerste Grand Prix in Italië. Hij pakte nog vier podiumplaatsen in dat debuutjaar en eindigde met een schitterende derde plaats in het kampioenschap. Hij zou in zijn verdere carrière altijd een gegadigde zijn voor de titel.

Stewart werd wereldkampioen in 1969 in een Cosworth Matra MS80 voor het team van Ken Tyrrell. Ook in 1971 en in 1973 deed hij dit in een Tyrrell. Zijn 27e en laatste overwinning was in de Duitse Grand Prix van 1973 op de Nürburgring. Na de fatale crash van z’n teamgenoot François Cevert, in de kwalificatie voor de laatste GP van het seizoen op Watkins Glen, stopte hij één race vroeger dan gepland met racen. Zo miste hij zijn 100e Grand Prix maar zijn voorsprong in het kampioenschap was groot genoeg om voor de derde keer Formule 1 kampioen te worden.

Video: F1 Legends – Jackie Stewart

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

DRIVE - Chris Harris Test Volvo S60 Polestar

DRIVE – Chris Harris Test Volvo S60 Polestar

Top Gear Season 19 Episode 1

Top Gear Season 19 Episode 1