in

F1 Legends – John Watson

John Watson reed Formule 1 van 1973 tot 1983, en vervolgens nog een race in 1985. De Noord-Ier kwam uit voor Brabham, Surtees, Lotus, Penske en McLaren. Hij reed tegen alle grote namen die je maar kunt bedenken, maar een echte F1 Legend werd John Watson nooit.

In 1973 reed hij twee races voor het team Ceramica Pagnisson MRD, wat later omgedoopt zou worden tot Brabham. Eén jaar later reed hij zijn eerste volledige Formule 1 seizoen, voor Goldie Hexagon Racing met klantenauto’s van Brabham. Dat jaar behaalde hij vijf top 10 resultaten en bewees daarmee dat hij wel degelijk een potje kon sturen.

Het jaar daarop, 1975, werd echter een rampjaar, Watson reed voor drie verschillende teams en wist geen enkel punt te scoren met Surtees, Lotus en Penske. Zijn carrière zat echter wel in de lift want in ’76 reed hij een compleet seizoen voor Penske en boekte daarmee zijn eerste overwinning, tijdens de Oostenrijkse Grand Prix. Daarnaast behaalde hij twee derde plaatsen, in Frankrijk en Groot-Brittannië.

Vanaf dat moment reed John Watson enkel voor fabrieksteams, in 1977 maakte hij namelijk de overstap naar Brabham-Alfa Romeo om vervolgens in 1979 te vertrekken naar het team van McLaren. Voor het Britse team van Ron Dennis reed Watson vijf seizoenen, hij behaalde hierin 12 podiums en 4 overwinningen. Enkel in 1982 maakte hij aanspraak op de titel, nadat Ferrari coureur Didier Pironi zijn benen verbrijzelde op Hockenheim. Watson scoorde echter in de laatste vier races niet genoeg punten om met de titel naar huis te gaan, hij kwam op gelijke hoogte met Pironi terwijl Keke Rosberg de wereldtitel won.

In onderstaande video blikt Sky Sports presentator Steve Rider samen met John Watson terug op zijn carrière.

Video: F1 Legends John Watson

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Corvette C7 Krijgt Briljante Dashcam

Corvette C7 krijgt handige camera en data recorder

Op de Rollenbank: Noble M12 GTO

Op de Rollenbank: Noble M12 GTO